KNMG

SCEN-project stopt: VWS zet streep door kwaliteitsproject euthanasie

Het SCEN-project stopt op woensdag 25 juni. Dit besluit wordt morgen aan het federatiebestuur van de KNMG voorgelegd. De KNMG voelt zich hiertoe gedwongen nu staatssecretaris Ross (VWS) heeft laten weten niet garant te willen staan voor een goede overbruggingsfinanciering van het SCEN-project totdat het opgenomen is in het verzekeringspakket.

De staatssecretaris schrijft aan de Kamer dat de KNMG eenzijdig en zonder overleg met VWS de vergoeding voor de consultatie van een SCEN-arts heeft verhoogd per 1 januari 2002 van 170,- naar 317,-. Volgens de KNMG is het tegendeel het geval. Er is voortdurend overleg geweest.

Al gauw bleek dat een vergoeding van 170,- te weinig was om de onkosten te dekken van een consultatie door een SCEN-arts. Deze bleek er in de praktijk zo'n drie en een half uur mee bezig te zijn. Bovendien is het scholingstraject in dit tarief verwerkt. Ook moet hij bepaalde tijden vrijhouden, om direct aanwezig te kunnen zijn, wanneer hij als SCEN-arts wordt opgeroepen.

Een werkgroep werd in het najaar van 2001 ingesteld, om tot een meer realistisch tarief te komen. Deze werkgroep kwam na een paar maanden studie tot de conclusie dat een verhoging tot 317,- noodzakelijk was, om de SCEN-arts, die vrijwillig zijn diensten verleent, een passende vergoeding te geven gebaseerd op bestaande standaardtarieven. VWS maakte deel uit van deze werkgroep. Daarnaast maakte VWS ook deel uit van de projectgroep en begeleidingscommissie SCEN. Ook hier is het advies uitgebreid aan de orde geweest en heeft VWS ingestemd. VWS heeft ook daarna nooit aangegeven dat deze verhoogde vergoeding niet toegepast mocht worden. Ook op ingediende SCEN begroting voor 2002 is nooit een protest van VWS gekomen, terwijl deze toch op het verhoogde tarief was gebaseerd.

Vanaf 1 januari 2002 werd dan ook deze vergoeding door de KNMG aan SCEN-artsen betaald. Pas een jaar nadat deze verhoogde vergoeding al werd gehanteerd, schreef VWS eind december 2002 een brief aan de KNMG waaruit bleek dat VWS niet akkoord ging met dit verhoogde tarief.

Onmiddellijk heeft de KNMG daarop aan VWS in een brief haar verbazing hierover uitgesproken. Sindsdien loopt het gesprek en correspondentie hierover tussen de KNMG en VWS. Pas onlangs heeft VWS laten weten dat ook over de hele periode dat de KNMG het verhoogde tarief (met medeweten van VWS) heeft uitbetaald aan de SCEN-arts, het ministerie aan de KNMG slechts de niet verhoogde vergoeding van 170,- wil uitbetalen.

De KNMG loopt door deze onheldere politiek van VWS nu een groot risico. Dit kan de KNMG niet langer voor haar verantwoording nemen. De KNMG betreurt dan ook zeer, dat zij hierdoor genoodzaakt is met het SCEN-project te stoppen, tenzij de Tweede Kamer de staatssecretaris weet te brengen tot een passende vergoeding voor SCEN-artsen.

Zie ook:
www.scen.nl
Tekent u ook de online petitie voor het behoud van SCEN?