Korps: Friesland, plaats: Fryslân 25-06-2003
Politieberichten van 24/6 (13.00 uur) t/m 25/6 (07.00 uur)

Drachten: inbraak schuur
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een schuur bij een woning aan de Smidshuizen. De schuur was niet afgesloten. Uit de schuur werden twee fietsen, twee boormachines en twee zaagmachines weggenomen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. De eigenaar, een 57-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Drachten: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Morra. Via verbreking van het portier was men in de auto gekomen. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 55-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak
Van maandag op dinsdag werd een inbraak gepleegd in het in aanbouwzijnde gedeelte van het MCL-Zuid aan de Henri Dunantweg. De afgelopen weken zijn daar nog twee inbraken geweest. Men was nu binnengekomen door vernieling van een ruit. Uit een lokaal werden twee thermische mengkranen, 3 wastafelkranen, 9 keukenmengkranen 11 sets S-koppelingen en een douchestang weggenomen. De waarde van het ontvreemde, dat eigendom van was een bedrijf uit Sexbierum, bedroeg ongeveer 1525.-. Een medewerker van het bedrijf, een 52-jarige inwoner van Franeker, heeft aangifte gedaan.

Augsbuurt: uitrijden mest
Dinsdag omstreeks 15.00 uur werd op een weiland aan de Beyweg een 23-jarige inwoner van Kollumerzwaag bekeurd ter zake het niet emissie arm uitrijden van mest. Achter de giertank was een buizenstelsel bevestigd, waar een gedeelte van de slangen ontbraken en sommige slangen lek waren, waardoor een gedeelte van de mest uit de slangen spoot. De verdachte reed de mest uit in opdracht van een 56-jarige inwoner van Augsbuurt, die nog gehoord moet worden.

Piaam: autobrand
Dinsdag omstreeks 10.40 uur was een 20-jarige inwoonster van het Duitse Sachsen met haar auto aan het rijden op de Zeedijk onder Piaam. Onder het rijden zag zij plotseling rook onder de motorkap vandaan komen. De auto werd aan de kant gezet en de belangrijkste spullen werden eruit gehaald. Wat de oorzaak van de brand is, is niet bekend. De vrouw kon niet voorkomen dat de gehele auto uitbrandde. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken. De auto werd weggesleept.

Sneek: parkeerautomaten gekraakt
De afgelopen dagen werden twee parkeerautomaten aan de Prins Hendrikkade en één aan het Normandieplein gekraakt. De parkeerautomaten werden vernield en het geld werd eruit gehaald. Een medewerker van de gemeente, een 35-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Drachten: mishandeling
Dinsdag omstreeks 11.30 uur kwam een deurwaarder, een 33-jarige inwoonster van Drachten, bij een 45-jarige inwoner van Drachten aan de deur om een stuk bij hem te betekenen. De man werd hierover zo kwaad dat het de deurwaarder van zijn erf verwijderd en haar een schop gaf. De deurwaarder deed hiervan aangifte. De verdachte moet nog worden gehoord.

Ameland: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 17.00 uur werd een 60-jarige inwoner van Oosterhout op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. Bij een slijterij te Buren nam de verdachte een fles Vieux mee. Zonder te betalen verliet de man de winkel. Buiten de winkel werd hij door het personeel aangehouden. Een medewerker van de slijterij, een 41-jarige van Buren, deed aangifte. De fles Vieux werd teruggegeven. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: snelheidscontrole
Dinsdag tussen 11.00 en 15.00 uur werd een snelheidscontrole gehouden op de Anne Vondelingweg op het gedeelte waar wegwerkzaamheden plaatsvonden en het verkeer één rijstrook tot zijn beschikking had. De maximumsnelheid bedroeg hier 50 kilometer per uur. In totaal kregen 19 bestuurders een bekeuring. De snelste reed 90 kilometer per uur.

Reduzum: aanrijding met gewonden
Dinsdag omstreeks 17.35 uur vond op de afrit van de Rijksweg A32 met de Tsienzerbuorren een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een 38-jarige inwoner van Drachten kwam met zijn auto vanaf de afrit en verleende op de kruising geen voorrang aan een auto, die bestuurd werd door een 59-jarige inwoner van Mantgum. De inwoner uit Drachten en een bij hem inzittende 22-jarige inwoonster van Sneek klaagden over pijn in de rug en nek. Zij werden voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Beide auto`s moesten worden weggesleept.

Heerenveen: verduistering
Dinsdag omstreeks 22.00 uur werd een 18-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden ter zake diefstal c.q verduisterring. De verdachte nam bij een bouwmarkt, waar hij werkte, een klokthermostaat weg. Deze thermostaat had hij van tevoren klaargelegd. Toen hij de thermostaat kwam ophalen werd hij betrapt door de bedrijfsleider, een 37-jarige inwoner van Drachten. De bedrijfsleider deed aangifte en hield de verdachte aan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 21.00 uur reed een 27-jarige inwoner van Twijzelerheide met zijn personenauto over de Groningerstraatweg. Ter hoogte van het Otterstation reed hij met hoge snelheid tegen een voor hem rijdende personenauto aan. Deze wagen werd bestuurd door een 30-jarige inwoner van Leeuwarden. Hoe de aanrijding precies is gebeurd, is echter nog niet geheel duidelijk. Van de inwoner van Twijzelerheide is een bloedproef genomen. De uitslag hiervan is nog niet bekend. Tevens bleek dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. De inwoner uit Leeuwarden en een bij hem inzittende 53-jarige man eveneens uit Leeuwarden raakten (licht)gewond. Zij werden voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid. Beide auto`s werden totaal vernield en zijn weggesleept. De weg werd gedurende de afhandeling van het ongeval afgesloten voor het verkeer.

Wirdum: inbrekers aangehouden
Dinsdag omstreeks 21.10 uur kwam er een melding binnen dat ingebroken zou worden in een woning aan de Swichumerdyk. De verdachten zouden zijn weggereden in een rode personenauto. De desbetreffende personenauto met inzittenden werden op de Swichumerdyk aangetroffen en de inzittenden werden aangehouden. De verdachten zijn twee mannen, 36 en 52 jaar en een 26-jarige vrouw, allen uit Leeuwarden. In de auto werden verschillende goederen (o.a een tv) aangetroffen, die uit de woning waren weggenomen. De eigenaar van de woning moet nog worden gehoord. De verdachten zijn overgebracht naar het bureau en ingesloten. De personenauto werd in beslag genomen.

Leeuwarden: vernieling
Dinsdag omstreeks 22.40 uur werd een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake vernieling. De verdachte had bij de kraakpanden aan het Zuiderplein een ruit vernield. Hij kon op aanwijzingen van de bewoners worden aangehouden. Kort daarvoor was er ook reeds een ruit ingegooid, waardoor een 18-jarige inwoonster van It Heidenskip door rondvliegend glas werd geraakt en hierdoor lichte verwondingen opliep. De verdachte maakte deel uit van een groepje jongeren en hun aandeel in de vernielingen wordt nog onderzocht.

Leeuwarden: aantreffen gestolen auto
De personenauto, merk Opel Kadett, kleur grijs, voorzien van het kenteken SX-96-PB, die van zondag op maandag werd gestolen vanaf de Telemannstraat, werd dinsdag omstreeks 21.45 uur teruggevonden in de Groene Ster. Het bleek dat het rechter voorportierruit was vernield en het contactslot was opengebroken. Ook had het voertuig schade aan de linker voorzijde. De auto werd weggesleept. Zie ook de politieberichten van 24/6 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Drachten: onder invloed
Dinsdag omstreeks 23.10 uur werd op de Westerwird een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 750 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 9 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Burgum: fietser gevallen
Dinsdag omstreeks 23.05 uur fietste een 16-jarige inwoner van Akkrum met een behoorlijke snelheid over het bruggetje in het park aan de Prins Bernhardstraat. Hij verloor daarbij de macht over het stuur en kwam ten val. Hij kwam met zijn hoofd op het wegdek terecht. De jongen raakte gewond en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Joure: diefstal auto
Van dinsdag op woensdag werd vanaf de Johan Willem Frisoweg een personenauto, merk Opel Kadett, kleur grijs, voorzien van het kenteken PL-60-YT, gestolen. De eigenaresse, een 37-jarige inwoonster van Joure, deed aangifte.

Wons: aanrijding met gewonden
Dinsdag omstreeks 17.30 uur reed de bestuurster van een personenauto(verdere gegevens nog niet bekend) over de Rijksweg A7 in de richting Bolsward. Terwijl zij uitweek naar links voor een overstekende eend met kuikens, werd zij ingehaald door een personenauto, die bestuurd werd door een 50-jarige inwoner van Hindeloopen. Beiden auto`s kwamen met elkaar in botsing. De inwoner van Hindeloopen rolde met zijn auto driemaal over de kop en kwam tegen de vangrail tot stilstand. De man raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Na behandeling mocht hij weer naar huis. Bij de veroorzaakster zat haar 5-jarige dochter in de auto. Het meisje raakte lichtgewond en werd eveneens overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Het meisje kon na behandeling ook weer met haar ouders mee. De beide auto`s werden totaal vernield en moesten worden weggesleept.

Leeuwarden: inbreker aangehouden
Woensdag tussen 05.00 en 05.30 uur werd ingebroken in het wijkgebouw aan de Gaspeldoornstraat. Door verbreking van een ruit was men het gebouw binnengekomen. De inbrekers werden overlopen door een medewerker van een veiligheidsdienst. Op het moment dat zij werden betrapt, gingen er vermoedelijk drie verdachten vandoor. Bij het onderzoek dat daarop door de politie in de omgeving werd ingesteld, kon één verdachte, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden worden aangehouden. In de bossages bij het wijkgebouw werden twee dozen met drank aangetroffen, die uit het gebouw afkomstig waren. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. Een medewerker van het wijkgebouw, een 66-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272