Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 134
Datum: 23 juni 2003

PROVINCIE STEUNT SPECIAAL ONDERWIJS MET TIJDELIJK SUBSIDIE

Gedeputeerde Staten geven in 2003 en 2004 tijdelijk subsidie aan twee samenwerkingsverbanden in het primair onderwijs ten behoeve van hun scholen voor speciaal onderwijs. Het gaat om het Samenwerkingsverband Zuidwest Friesland Sneek met 25 scholen (3500 leerlingen) en het Samenwerkingsverband Noord Oost Friesland Dokkum (44 scholen met 5500 leerlingen), die respectievelijk E 30.000 en E 33.000 per jaar uit het budget zorg ontvangen.

Het subsidie is nodig voor bekostiging van een verbeterproject in het kader van de operatie "Weer Samen naar School". Het doel van die operatie is om het aantal leerlingen in de speciale scholen voor basisonderwijs terug te dringen tot maximaal 4% van het totaal aantal leerlingen basisonderwijs in het betreffende gebied. De rijksvergoeding is ook op dat deelnemingspercentage gebaseerd. Het reguliere basisonderwijs vergroot daarnaast in het kader van "Weer Samen Naar School" haar zorgbreedte en neemt meer leerlingen op die voordien het speciaal onderwijs volgden In de samenwerkingsverbanden Noordoost Friesland en Sneek e.o. ligt het deelnamepercentage aan het speciaal onderwijs boven de 5%. De rijksvergoeding is dus niet toereikend. De provincie dicht dit financiële gat tijdelijk, waarbij ervan wordt uitgegaan dat na twee jaar het verbeterproject van de samenwerkingsverbanden het deelnamepercentage omlaag heeft gebracht en daardoor verdere subsidie niet nodig is.

Volgens een onderzoek van het samenwerkingsverband Noord Oost Friesland, uitgevoerd door de Fryske Akademy, ligt de oorzaak van het hoge deelnamepercentage aan het speciaal onderwijs aan het feit dat de speciale school voor basisonderwijs een grote regio bedient. Het gaat om de Twine in Dokkum. Dit is de enige voorziening voor speciaal onderwijs in de regio. Overige scholen voor (zeer) speciaal onderwijs staan op ruime afstand. Dat betekent dat De Twine ook door leerlingen wordt bezocht die toelaatbaar zijn voor een school voor zeer speciaal onderwijs, maar daarvoor te ver moeten reizen.


---- --

Bijlage 4 Toelichting op de projecten

Honoreren

Dorpsbelang Hallum - Trailerhelling Hallumer Trekvaart

Het project betreft het aanbrengen van een openbaar toegankelijke trailerhelling met toegangspad in de voormalige zwaaikom in de Hallumer Trekvaart die onlangs is gebaggerd en daardoor geschikt is gemaakt voor de kleine recreatievaart. Hallum en omgeving is bereikbaar geworden van en naar de Dokkumer Ee met Bartlehiem en de tegeltjesbrug over de Murk bij Oenkerk Gevraagd wordt een bijdrage van E 10.375,00. Geadviseerd wordt een subsidie te verlenen van maximaal E 11.375,00. De aanvrager maakt een foute redenering op het aanvraagformulier waardoor hij zichzelf tekort doet.

Maatwerk in de sport - Ameland beach rugby festival

Het project betreft de organisatie van het evenement Ameland rugby beach festival 2003. Dit is een groot festival waaraan naar verwachting 110 teams en 4500 mensen uit onder andere Duitsland, België, Schotland, Engeland en de USA meedoen. Het evenement komt tot stand door een samenwerking van de gemeente Ameland, VVV Ameland, Wagenborg passagiersdiensten en Maatwerk in de sport. Tevens zal een speciaal tv programma aan dit evenement maar ook aan Ameland als toeristische trekpleister gewijd worden. Gevraagd wordt een bijdrage van E 11.000,00. In onze verordening is opgenomen dat de subsidie in geen geval meer bedraagt dan de helft van het deel van de subsidiabele projectkosten dat ten laste van de aanvrager blijft, na aftrek van de financiële bijdragen uit andere hoofde. Het tekort (na aftrek van andere bijdragen) is circa E 9.000,00. Dus de provinciale bijdrage is E 4.500,00. Wij adviseren u akkoord te gaan met deze subsidie.

Stichting Fleanwurk - Tsjerkje Ginnum

Het project betreft de realisatie van een toilet, keukentje en balie in het tentoonstellingsgebouw Tsjerkje Ginnum waarin een permanente expositie van Gerrit Terpstra te zien is. Tevens zal het Tsjerkje worden en wordt reeds gebruikt voor manifestaties, excursies voor basisscholen, bezichtiging aangezien het tsjerkje een karakteristieke vlietkerk is. Het kerkje is tevens opgenomen in een route langs gebouwen in Ferwerderadiel. Gevraagd wordt een bijdrage van E 9.000,00. Geadviseerd wordt een subsidie te verlenen van maximaal E 10.500,00. De aanvrager maakt een foute redenering op het aanvraagformulier waardoor hij zichzelf tekort doet.

Gemeente Terschelling - Verharding strandovergang Oosterend Het project betreft het verbeteren van de toegankelijkheid van het strand Oosterend door middel van het vervangen van de houten vlonders door een pad van stelconplaten met een breedte van 1 meter. Geadviseerd wordt akkoord te gaan met de gevraagde bijdrage van E 8.500,00.

Terschellings Oerol Festival - Kwaliteitsverbetering dienstverlening bij de kassa Het project betreft de opzet van een nieuw kassasysteem voor het festival Oerol. Oeral is naast veel cultuur bekend door de lange rijen aan de kassa. Oerol kent geen voorverkoop en de meeste gegadigden komen de eerste dag van het festival naar het eiland en schuiven aan bij de kassa. Dit levert grote capaciteitsproblemen op. Gedacht wordt aan een nieuwe opzet van de kassaverkoop door een snellere verwerkingstijd. De activiteiten bestaan uit de aanschaf van nieuwe hardware en software, pinapparatuur en nog enkele organisatorische zaken. Gevraagd wordt een bedrag van E 23.375,00. Geadviseerd wordt akkoord te gaan met een bijdrage van E 19.925,00. Enkele posten (onder meer de reguliere salariskosten) zijn conform de regeling niet subsidiabel.

Vereniging Vrienden van de tropische kas - De tropische kas Het project betreft het innoveren van de tropische kas tot een toeristisch-recreatief product. Activiteiten die in dit kader ontwikkeld worden zijn: kwaliteitsverbetering van het kassencomplex zelf en de ontwikkeling en vervaardiging van promotiematerialen. De kas zal opgenomen wordt in een wandelroute langs de hoogtepunten van Beetsterzwaag. Bovendien zal worden samengewerkt met de plaatselijke verenigingen en instanties onder meer It Damhûs (Nij Beets) en het streekmuseum (Gorredijk) om een geheel aan te bieden in Beetsterzwaag. Daarnaast zal educatief materiaal vervaardigd worden en zal de kas opgenomen worden in het lesprogramma van basisscholen. Gevraagd wordt een bijdrage van E 22.325,00. Geadviseerd wordt een bijdrage te verlenen van E 21.075,00. Enkele posten zoals de aanschaf van plantmateriaal komen niet voor subsidie in aanmerking.

Vereniging Bosk en Greide /Stichting recreatief paardencentrum Gaasterland - Ontwikkeling Paardenrecreatie Gaasterlân Het project betreft de stimulering van de paardenrecreatie in Gaasterland. Dit komt neer op de aanleg van ruiterpaden, de ontwikkeling van promotiematerialen en de aanleg van een parkeerterrein. Geadviseerd wordt akkoord te gaan met de gevraagde E 40.000,00.

Gemeente Wunseradiel - Fietspad Gaast-Ferwoude
Het project betreft de aanleg van het fietspad Gaast-Ferwoude als onderdeel van een grote geheel namelijk fietspad Kop Afsluitdijk tot Workum. Het aan te leggenpad is een vrijliggende fietsstrook parallel aan de zeedijk. Momenteel deelt het fietsverkeer de relatief smalle rijbaan met het overige verkeer. Het aan te leggen fietspad zal de bereikbaarheid van de diverse attractiepunten vergroten. Fietspad is onderdeel van LF 20, de Zuiderzeeroute. Wij adviseren akkoord te gaan met de gevraagde bijdrage van E 40.000,00.

Recreatieschap Marrekrite - Onderzoek naar automatisering brugbediening Het project betreft een onderzoek naar de automatiseringsmogelijkheden van bruggen op de routes Makkum-Bolsward (trekvaart van Workum naar Bolsward), Workum-Bolsward (Van Panhuijskanaal) en Bolsward-Osingahuizen (Bolswardervaart). Gevraagd wordt een subsidie van euro 12.653,00. Geadviseerd wordt hiermee akkoord te gaan.

Wetterskip Marne en Middelsee - Tuigsteigers in Zoolsloot te Jutrijp Het project betreft het plaatsen van twee tuigsteigers in de Zoolsloot te Jutrijp ter bescherming van de oever en zij voorzien in een plaats voor de kleiner zeilboten om hun mast neer te halen voor de brug. Het gevraagde subsidiebedrag is euro 40.000. Onze bijdrage is de helft van het tekort na aftrek van andere bijdragen (in dit geval geen). Geadviseerd wordt een bedrag van E 20.274,00 beschikbaar te stellen.

Stichting Friesch-Groningsche Heide - Kwaliteitsverbetering expositieruimte Jelle Damhûs Het project betreft de kwaliteitsverbetering van de historische woningwetwoning Jelle Damhûs opdat een goede ruimte ontstaat voor het uitbreiden van de expositie van objecten die behoren tot het themapark 'Het leven en wonen van 1800-1950'. Wij stellen voor akkoord te gaan met de gevraagde subsidie ad E 14.224,00.

Stichting rekreaasje en toerisme Ferwerderadiel - Vertaling DVD presentatie Archeologisch steunpunt Hegebeintum Het project betreft de vertaling van een DVD presentatie die in het archeologisch steunpunt Hegebeintum aan bezoekers wordt gepresenteerd. De presentatie bevat de volgende elementen: fietsroute, landschap en archeologie, terpen en terpenonderzoek, vroeg middeleeuwse graven, kerken op de terpen en bedijking van de Middelzee. De vertaling geschiedt in het Engels en in het Duits Geadviseerd wordt akkoord te gaan met de gevraagde bijdrage van euro 5.927,00.

Gemeente Ferwerderadiel - Verbetering Rietlandroute (LF3) en (ANWB) Elfstedenrijwielroute (door realisering fietstunnel Burdaard) Het project betreft de aanleg van een fietstunnel in het fietspad langs de Dokkumer Ee onder de Hikkarderdyk te Burdaad. Het fietspad maakt onderdeel uit van de Rietlandroute (LF3) en de Elfstedenroute (ANWB). Op dit moment is er sprake van een gevaarlijke oversteek omdat ter plaatse vaak te hard wordt gereden door de automobilisten. De aanleg van een fietstunnel zou de route verbeteren. Het gevraagde subsidiebedrag is euro 30.800,00. Wij adviseren hiermee akkoord te gaan.

Vereniging dorpsbelang Foudgum - Toeristische informatievoorziening Piet Paaltjens Het project betreft meer bekendheid geven aan de schrijver/dichter Francois Haverschmidt. Het gehele project betreft de volgende onderdelen: het verplaatsen van het monument naar een meer geschikte plaats, het plaatsen van een informatiebord over de schrijver, het plaatsen van een informatiebord over de kerk, het inrichten van het oude schoollokaaltje als tentoonstellingsruimte over de schrijver, het maken van een invalidenoprit naar de kerk, het plaatsen van bewegwijzering, het plaatsen van een picknickbank en het plaatsen van een lichtmast in de buurt van het monument. Geadviseerd wordt akkoord te gaan met een bijdrage van euro 11.575,00. Dit is minder dan de gevraagde bijdrage van 12.075,00, wij subsidiëren alleen de helft van het tekort dat voor de aanvrager blijft na aftrek van de overige bijdragen.

Gemeente Dongeradeel - Admiraliteitshuis Het project betreft de verbetering van het Admiraliteitshuis door de uitbreiding met een naastgelegen pand en een kwaliteitsimpuls aan de huidige expositie. Wij adviseren akkoord te gaan met de gevraagde bijdrage van 40.000,00 euro voor de inrichtingskosten van het archeologisch steunpunt.

Gemeente Opsterland - Verbetering toegankelijkheid Streekmuseum Opsterlân Het project betreft het verbeteren van de toegankelijkheid van het museum door middel van het aanpassen van de benedenverdieping en de toiletten zodat het museum voor mindervaliden toegankelijk wordt en het vergroten van de werk/vergaderruimte van het museum opdat het museum meer en grotere activiteiten kan ontplooien. Gevraagd wordt een subsidie van euro 40.000,00. Wij adviseren hiermee akkoord te gaan.

Gemeente Nijefurd - Opwaardering strandbad Starum Het project betreft het versterken van de samenhang tussen het aanbod en de voorzieningen rondom het strand en de haven van Stavoren. De maatregelen in dit kader zullen onder meer het plaatsen van picknicksets, een bomenrij, aanleggen van een schelpenpad, realiseren van een douche- en toiletvoorziening inhouden. De gemeente vraagt een bijdrage van euro 35.400,00. Wij adviseren akkoord te gaan met dit bedrag.

Stichting Jachthaven 't Leije Gat - Bilgestation Het project betreft de aanschaf van een bilgewaterstation voor de jachthaven 't Leije Gat. Wij adviseren akkoord te gaan met een subsidie van 5.124,00 euro, dit is minder dan de gevraagde 6.831,50 maar dat komt omdat wij slechts de helft van het tekort subsidiëren na aftrek van de bijdragen van anderen.

BoerenNatuur - Projectplan evaluatie ganzenopvang Het project betreft de productie en beschrijving van een aantrekkelijke brochure en CD-ROM waarmee aan een groot publiek duidelijk kan gemaakt worden wat het opvangen door boeren van ganzen betekent, en welke spin-off voor natuurbeleving en ecotoerisme deze vorm van natuurbeheer kan hebben. Wij adviseren een subsidie van 7.955,00 euro beschikbaar te stellen. Het gevraagde subsidiebedrag is euro 25.000,00. Onze bijdrage heeft echter alleen betrekking op een het Friese aandeel in het project. Wij zijn van mening dat ook de overige provincies, waar het project zich afspeelt, bij kunnen dragen in het geheel.

Organisatiecomité ONK Regatta 2003 - Jeugdzeilevenement Open Nederlandse Kampioenschappen Optimist, Splash en Flash Het project betreft het houden van het open Nederlands kampioenschap voor de jeugd voor de optimist, splash en flash klasse in Workum. Vroeger werden deze wedstrijden afzonderlijk gehouden, dit keer wordt er één evenement gehouden. Hetgeen een meerwaarde voor het evenement oplevert. Geadviseerd wordt akkoord te gaan met een eenmalige bijdrage van euro 5.316,00 , namelijk de helft van het tekort dat resteert na aftrek van de overige bijdragen.

Gemeente Tytjerksteradiel - Herstel Miedwei Jistrum Het project betreft het herstel van een ontbrekende schakel in de Miedwei: een zandpad met boomsingels dat de oudste verbinding vormt tussen de dorpen Jistrum en Eastermar. De Miedwei kan daarmee de functie krijgen in het recreatieve routenetwerk voor wandelen (zevenwoudenpad), ruiteren, mennen en mountainbiken. Gevraagd wordt een bijdrage van euro 21.285,00. Wij adviseren conform onze regeling, de helft van het tekort, een subsidie van euro 18.785,00 beschikbaar te stellen.

Stichting Alde Kultuer Aldstjerk - Multi-media project Klank en diashow, historische route en naslagwerk over 400 jaar oude historie van Aldstjerk Het project betreft het digitaliseren van de bestaande 10 jaar oude klank en diabeeldshow door studenten van de NHS. Daarnaast wil men een historische wandelroute door Aldtsjerk maken waarbij met behulp van panelen ed. verschillende historische objecten in beeld wordt gebracht. Daarnaast zal een boekwerk uit worden gebracht met 400 jaar historie van Aldstjerk. Dit laatste wordt door de gemeente gesubsidieerd. Gevraagd wordt een bijdrage van euro 28.475,00. Conform onze regeling stellen wij een bijdrage van euro 16.023,00 voor.

VVV Ameland - Beach classic Ameland Het project betreft een mountainbike strandrace over 50 kilometer in de laatste helft van oktober. Het is een voor Ameland nieuw evenement. In het verleden werd de mountainbike race gehouden op het strand van Scheveningen. Staatsbosbeheer en rijkswaterstaat hebben in eerste instantie positief gereageerd, zij zijn eigendom van het terrein. Gevraagd wordt een bijdrage van euro 30.500,00. Wij adviseren een bijdrage van 19.750,00 beschikbaar te stellen. De reguliere salariskosten zijn niet subsidiabel.

VVV Ameland - SMS route Het project betreft een pilot voor een wandelroute met SMS ondersteuning op Ameland. Door middel van een uniek nummer op een roestvrijstalen schildje kan de wandelaar allerlei informatie opvragen onder meer over de route en de natuur. Daarnaast wordt eventueel aangeboden informatie over cultuurhistorische objecten, horeca en winkels in de nabijheid, openbaar vervoer, vertrektijden boot en dergelijke. Gevraagd wordt een subsidie van euro 22.679,50. Een deel van de kosten (de reguliere salariskosten) s conform de regeling niet subsidiabel, derhalve adviseren wij een subsidie van euro 9.350,00.

VVV Ameland - Vooronderzoek naar het virtuele VVV-kantoor Ameland Het project betreft het onderzoeken naar de mogelijkheden van het opzetten van een nieuw systeem van reserveringen van accommodaties via het WWW. Het onderzoek zal bestaan uit het expliciteren van het huidige boekingssysteem en het schetsen van meerdere oplossingsscenario's door onder meer het inventariseren van het proces van online boeken in binnen- en buitenland. Daarnaast zal de klant geattendeerd moeten worden op evenementen, excursies, musea, ook dit zal vis SMS beschikbaar moeten worden gesteld. Hiervoor is informatie nodig van allerlei instanties. Gevraagd wordt een bijdrage van euro 6.827,88. Geadviseerd wordt een bijdrage van 5.075,00 euro beschikbaar te stellen. De reguliere salariskosten zijn niet subsidiabel.

Stichting Eise Eisinga Planetarium - Documentaire 'Eise Eisinga, het fenomeen van Franeker' Het project betreft de ontwikkeling en vervaardiging van een film over Eise Eisinga. De film schenkt niet alleen aandacht aan de persoon maar belicht ook de periode waarin hij leefde. De film wordt vertoond in het museum en tevens wordt de film opgenomen in het promotiepakket van de gemeente. Daarnaast wordt de film in gebruikt in lesprogramma's. Wij adviseren akkoord te gaan met de gevraagde bijdrage ad euro 28.750,00.

Organisatiecomite WK Splash/Vaureen 2003 - WK Splash/Vaureen 2003 en Flash 2003 Het project betreft de organisatie van het World Championschip Splash/Vareen 2003 en de Eurocup Flash 2003 van 18 tot en met 27 juli in Stavoren. Het is de eerste keer dat deze drie evenementen gelijktijdig worden georganiseerd. Er zijn tevens buitenlandse deelnemers. Met de VVV wordt contact opgenomen over de promotionele activiteiten tijdens het evenement. Gevraagd wordt een bijdrage in het tekort. Wij stellen voor conform onze regeling de helft van het tekort ad euro 4.688,00 voor onze rekening te nemen.

Federatie van Friese Musea en Oudheidkamers - Software/hardware voor de ontsluiting van de museumcollecties Het project betreft de subsidiering van software en bijpassende hardware voor het toegankelijk maken van collectiegegevens aangezien op dit moment alle musea verschillende hard- en software gebruiken. Ook bezoekers kunnen van deze gegevens gebruik maken. Gevraagd wordt een bijdrage van 20.000,00 euro. Wij adviseren akkoord te gaan met een bijdrage van euro 16.150,00. De reguliere salariskosten zijn niet subsidiabel.

Afwijzen

Gemeente Kollumerland - Toeristisch fietspad Lykwei te Augsbuurt Het project betreft de aanleg van een fietspad Lykwei te Augsbuurt. Gevraagd wordt een bedrag van E19.175,00. Wij adviseren u deze aanvraag af te wijzen omdat er geen provinciaal belang aanwezig is. Het pad is niet aangegeven als ontbrekende schakel in het fietspadenplan en past eveneens niet in de doelstelling van het plan. Zij geven wel aan dat het pad in het verlengde ligt van andere wel ontbrekende schakels. Deze schakels zijn echter nog niet gerealiseerd. Op dit moment is dit stukje fietspad te lokaal en heeft geen meerwaarde.

Stichting Natuur en Golfclub Gaasterland - Werktuigenloods en kantine voor personeel Het project betreft het onderkomen van het personeel en materiaal welke is belast met het onderhoud van het natuurgebied van circa 30 hectare en van het golfterrein circa 15 hectare. Wij adviseren deze subsidieaanvraag af te wijzen omdat het niet past in de doelstelling van de regeling: het bevorderen, versterken, en verbeteren van het toeristische en recreatieve aanbod in de provincie voor bezoekers en bewoners, waarbij sprake is van een duidelijk provinciaal belang. Bovendien vinden wij deze activiteiten behoren tot de reguliere werkzaamheden van de stichting.

Fjirtum - Fjirtum
Het project heeft betrekking op de ontwikkeling van een website over het virtuele dorp Fjirtum. Wij adviseren deze aanvraag af te wijzen omdat het project niet past in de algemene doelstelling van de verordening. Het draagt geenszins bij tot de bevordering, versterking of verbetering van het toeristische en recreatieve aanbod.

Niet in behandeling genomen

Gemeente Het Bildt - Blikvaartbrug

Het betreft een verhoging van de brug in de Blikvaart ten behoeve van de elfstedenrijwielroute. Het project in niet in behandeling genomen, het werd na de sluitingsdatum ingediend

Stichting Donatus - Logeren in Yurts

Het realiseren van overnachtingen in Yurts (soort tenten). Project werd niet in behandeling genomen omdat het na de sluitingdatum werd ingediend. Indiener zal contact opnemen met Plattelanânsprojekten over subsidiemogelijkheden en begeleiding.


---- --