Ingezonden persbericht

RETAIL PARTNERS NEDERLAND GAAT AAN DE SLAG MET WINKELCRIMINALITEIT


Leidschendam 25 juni 2003


Winkelcriminaliteit is de laatste jaren fors sterk gestegen. In sommige winkelgebieden is de criminaliteit aanleiding geworden dat winkels deuren sluiten. Het voorkomen van criminaliteit is een belangrijke taak van de politie. Maar ook door preventieve maatregelen in de winkel kan een hoop overlast voorkomen worden. Medewerkers in de winkel spelen een belangrijke rol bij de preventie van winkelcriminaliteit. Aan kennis, houding en gedrag moet regelmatig aandacht worden besteed.


Retail Partners Nederland wil een actieve rol spelen bij het aanreiken van kennis, het distribueren van preventiekennis via de leden naar de winkel en het stimuleren van de leden om te werken aan het vergroten van het veiligheidsbewustzijn in de winkel.
Om de informatieoverdracht gedoseerd te sturen start Retail Partners Nederland een voorlichtingsprogramma 'Aanpak winkelcriminaliteit'.
Voorlichting wordt gegeven over een aantal aspecten van winkelcriminaliteit: overvalpreventie en de opvang van slachtoffers, preventie winkeldiefstal (artikelbeveiliging / het doen van aangifte / het uitreiken van winkelverboden etc.), het omgaan met geweld en agressie tegen winkelmedewerkers, de aanpak van interne fraude, brandpreventie en het stimuleren van lokale samenwerking tussen winkeliers, gemeente, Openbaar Ministerie en politie middels het stappenplan van het KVO-programma (Keurmerk Veilig Ondernemen).


Retail Partners Nederland is de spreekbuis van in- en verkooporganisaties. Kenmerkend voor deze groep ondernemingen is dat zij intensief en succesvol samenwerken met zelfstandige ondernemers.
De leden van Retail Partners Nederland vertegenwoordigen een groot aantal commerciële organisaties met meer dan 9.000 verkooppunten, ruim 40.000 werknemers en een verkoopomzet van 9,1 miljard euro in een groot aantal branches, variërend van kleding tot tuincentra en van meubels tot elektronica.
De 15 leden van Retail Partners Nederland zijn: Centurion, Combi Foto Nederland, Deco, Dynadro, ElectronicPartner Nederland, Euretco, Europa Tuincentrum Groep, Fashion Forum (HADAC), Intres, Nederlandse Expert Groep, OptiTrade, Quantore Europe, Techno Benelux, United Retail Nederland en VKG Benelux Nederland.


Meer informatie over commerciële samenwerking in de detailhandel vindt u op www.retailpartners.nl