CBS
Producentenvertrouwen zakt verder in


Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in juni van dit jaar verder gedaald, tot -10,1. Dit is het laagste niveau sinds de introductie van de indicator in 1985.
Uit de conjunctuurtest van de industrie blijkt verder dat de ondernemers voor de periode juni tot en met augustus een lichte daling van de productie verwachten. In mei werd nog een stabilisatie van de bedrijvigheid voorzien. Ook het oordeel van de ondernemers over hun orderpositie en voorraden eindproduct is licht verslechterd. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.


Vertrouwen op dieptepunt

Het producentenvertrouwen is in juni gedaald tot -10,1. Daarmee bereikt de indicator het laagste niveau sinds de start van het onderzoek in 1985. Tot vorige maand was -9,2 (april 1993) de laagste gemeten waarde van het producentenvertrouwen.
De daling van het producentenvertrouwen is onder andere het gevolg van een daling van de verwachte bedrijvigheid in de consumptiegoederenindustrie. De ondernemers in de sectoren halffabrikaten en investeringsgoederen verwachten in de periode juni tot en met augustus nauwelijks wijzigingen in de productie.
In de sector consumptiegoederen zijn de ondernemers daarnaast ontevreden over de voorraden gereed product, terwijl het oordeel over de orderpositie vooral in de sector halffabrikaten verslechterde. Ook hierdoor neemt het producentenvertrouwen af.


Orderpositie naar laagste niveau

De index van de orderpositie in de industrie is met 0,6 punt gedaald naar 91,5. Dit is de laagste stand sinds de start van deze indicator in 1989. Vooral in de sector consumptiegoederen loopt de orderpositie terug.
De ondernemers verwachten in de komende maanden een lichte daling van de verkoopprijzen van grondstoffen, halffabrikaten en investeringsgoederen.
Net als in de afgelopen maanden voorzien de ondernemers in de industrie verder te moeten snijden in het personeelsbestand. Dit is al sinds augustus 2001 het geval. In juni verwacht meer dan één op de vijf ondernemers in de industrie een afname van het personeel in de periode juni tot en met augustus.


Technische toelichting

Het producentenvertrouwen in de industrie, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Een nadere toelichting over het producentenvertrouwen en de conjunctuurtest vindt u op onze website.
De orderpositie is een index (juli 2000=100) gebaseerd op de in maanden gemeten hoeveelheid werk in voorraad bij de Nederlandse industrie. De vragen naar het oordeel van de ondernemers betreffen de orderontvangst, orderportefeuille, voorraden en de productiecapaciteit. Deze oordeelsvragen zijn een momentopname waarbij de ondernemer rekening houdt met de ontwikkelingen in het recente verleden en zijn verwachtingen voor de komende periode.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl


PB03-117

25 juni 2003

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht