Partij van de Arbeid


Vragen van Arib over orgaandonatie

---
Den Haag, 25 juni 2003

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

1. Hebt u kennis genomen van het onderzoek van Compliance Consult, in opdracht van de Nierstichting en de nierpatiëntenvereniging LVD, dat Nederlandse nierpatiënten slechter af zijn in vergelijking tot andere Europese landen?*

2. Klopt het dat nu 1272 patiënten op de wachtlijst staan voor een niertransplantatie en dat de gemiddelde wachttijd 4.5 jaar bedraagt?

3. Vindt u het acceptabel dat de wachtlijst voor niertransplantatie niet meer verder groeit omdat patiënten op de wachtlijst sterven?

4. Wat vindt u van het feit dat de wachttijd voor niertransplantatie sinds invoering van de wet op de Orgaandonatie is toegenomen van 3 tot 4.5 jaar?

5. Bent u van mening dat de huidige Wet op de Orgaandonatie voldoende mogelijkheden biedt om ervoor te zorgen dat mensen níet sterven terwijl zij op een wachtlijst van 4.5 jaar staan? Zo ja, waarom? Zo nee, welke oplossing biedt u?

6. Wat is de stand van zaken ten aanzien van de uitvoering van de motie Arib *

7. Bent u bereid de resultaten van dit onderzoek te betrekken bij de tweede evaluatie, het overzicht waarin de voor- en nadelen van overgang naar een geen bezwaarsysteem en de voortgang en het effect van flankerend beleid, die u vóór 1 juli a.s. aan de Kamer gaat zenden?

* NRC Handelsblad, 24 juni 2003 * Handelingen 28 140 nr. 7

Dit schrijft Compliance Consult, een bureau dat in opdracht van de Nierstichting en de nierpatientiëntenvereniging LVD onderzoek heeft gedaan naar verschillen in Europese landen op het gebied van niertransplantaties.

Aanleiding voor het onderzoek is de moeilijke situatie in Nederland voor nierpatiënten die wachten op een transplantatie. Er staan nu 1.272 patiënten op de wachtlijst voor niertransplantatie. De gemiddelde wachttijd is opgelopen tot 4,5 jaar. De wachtlijst groeit niet meer verder, doordat patiënten op de wachtlijst sterven.

Een belangrijke oorzaak daarvan is de zogeheten toestemmingsregistratie voor donoren die in Nederland bestaat. Hierdoor gaat in de praktijk een groot deel van de donornieren verloren. Bij een toestemmingsregistratie is een persoon alleen donor wanneer daarvoor uitdrukkelijk toestemming is gegeven.

Van de ruim 12 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar heeft zestig procent zich niet geregistreerd. De toestemmingsregistratie is geregeld in de donorwet die in 1998 van kracht werd. Binnenkort wordt de wet geëvalueerd, vervroegd, omdat er veel kritiek op is. Sinds de wet van kracht werd, is de wachtlijst voor nieren van 3 jaar opgelopen tot 4,5 jaar.


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.