Gemeente Bergen op Zoom


Meldpunt drugsoverlast

Op 6 mei hebben de burgemeester P. van der Velden van de gemeente Bergen op Zoom en de burgemeester M. Marijnen van de gemeente Roosendaal het meldpunt voor drugsoverlast geopend. Het instellen van een meldpunt is een van maatregelen uit het project Courage. Dit project, dat op 1 januari jl. is gestart, heeft als doel het realiseren van een merkbare vermindering van de drugsoverlast en het verhogen van het veiligheidsgevoel van burgers van zowel Bergen op Zoom als van Roosendaal. Met het project wordt tegemoet gekomen aan de wensen van de burgers om als overheid op te treden waar het gaat om (drugs)overlast. Het project, dat onder de vlag van de Brabantse Buitensteden wordt uitgevoerd, kent een looptijd tot 2006. Er wordt zowel aandacht besteed aan repressie als de preventie. Specifiek kenmerk voor dit project is de integrale benadering van het probleem: er wordt nauw samengewerkt met andere instanties zoals de politie, spoorwegpolitie, woningbouwverenigingen, verslavingszorg, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening.

Voorbereidingsfase
In de periode van 1 januari tot nu zijn er voorbereidingen getroffen. Zo is er gewerkt aan de uitbreiding van kennis op het gebied van bestrijding van drugsoverlast, het opbouwen van een netwerk om kennis- en gegevensoverdacht te bevorderen tussen de instanties en is de bestuurlijke en ambtelijke aansturing van Courage geregeld en een drugscoördinator en een coordinator bij de politie aangesteld. Naast de invoering van een meldpunt zijn er andere actiepunten uitgewerkt zoals onder meer het instellen van een "flying squad".

Meldpunt Drugsoverlast
Via het gratis nummer 0800-2255888 kunnen de burgers van de beide gemeenten 24 uur per dag drugsoverlast melden. Vanuit het meldpunt worden de vervolgacties gecoördineerd. De klachten, die vertrouwelijk worden behandeld, kunnen ook schriftelijk en per e-mail worden gemeld via:
(voor Bergen op Zoom): Meldpunt Drugsoverlast, Postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom, e-mail: drugsoverlast@bergenopzoom.nl. (voor Roosendaal): Meldpunt Drugsoverlast, Postbus 5000, 4700 KA Roosendaal, e-mail: drugsoverlast@roosendaal.nl. De folder met informatie over het meldpunt is verkrijgbaar o.a. bij de stadskantoren.

Flying squad
Bij de politie is inmiddels een flying squad ingevoerd. Dit bestaat uit 8 politiemensen die al sinds 1 mei worden ingezet voor Courage. Dit flying squad kan indien nodig worden opgeschaald naar 16 politiemensen. Het flying squad wordt ingezet voor acties tegen illegale verkooppunten, drugstoeristen, runners/hangjongeren en bij internationale acties. Aanvankelijk wordt het flying squad ingezet in de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom. Mogelijk vindt er medio dit jaar een uitbreiding van hun werkterrein plaats naar een aantal randgemeenten (Woensdrecht, Steenbergen, Rucphen, Moerdijk en Halderberge).

Maatregelen
Beide gemeenten hebben een zg. Alijda-overeenkomst afgesloten. Met deze overeenkomst kan de gemeente met het OM en de politie persoonsgegevens uitwisselen, waardoor het toezicht en de handhaving sterk verbetert. De Alijda aanpak houdt in dat strafrechtelijke, bestuursrechtelijke en fiscale maatregelen genomen worden t.a.v. drugrunners, dealers en eigenaren van illegale verkooppanden. Daarnaast wordt in dit project ook gewerkt aan het in beeld krijgen van de groep drugrunners en hangjongeren (met name allochtone jongeren) en het opbouwen van een vertrouwensrelatie met hen middels straathoekwerk. Ook worden op preventief gebied maatregelen genomen. Zo wordt voorkomen dat jongeren runner of dealer worden door bestrijding van voortijdig schoolverlaten en door zorg te dragen voor voorzieningen en activiteiten voor jongeren. Voor de harddrugsverslaafden wordt een totaalprogramma gemaakt, dat voorziet in opvang, begeleiding en een traject dat leidt naar een geaccepteerde levenswijze.

Met Courage laten beide gemeenten zien dat het probleem van drugsoverlast serieus wordt aangepakt.