RON VERBOOM

Polyganics' Nasopore: een neustampon die vanzelf verdwijnt!

Groningen, 25 juni 2003. Geen pretje: het verwijderen van een neustampon. Polyganics heeft nu NasoPore(r) op de markt gebracht, een tampon die na verloop van tijd vanzelf uit elkaar valt en die handeling overbodig maakt.

Het verwijderen van een neustampon na een operatie of bloedneus is voor veel patiënten een vervelende ervaring. Ze hebben het gevoel dat er uit de diepte van hun hoofd iets wordt weggehaald. De wond begint ook vaak weer te bloeden. Soms valt de patiënt zelfs flauw. Er is nu een afbreekbare neustampon NasoPore op de markt, waardoor deze handeling tot het verleden kan behoren. Enkele dagen na het inbrengen 'versnottert' de tampon.

NasoPore is een product van biomedisch bedrijf Polyganics in Groningen dat per 23 juni CE registratie heeft verkregen. De tampon, die uiterlijk nauwelijks verschilt van de traditionele neusverbandmiddelen, is een heel zacht en aangenaam schuimachtig materiaal. Het trekt vocht aan dat vervolgens het proces in werking zet om de tampon af te breken. Dat begint al na een paar uur. Na ongeveer tien uur geeft Nasopore nog steeds compressie maar kun je de tampon al niet meer met een pincet beetpakken. Deze valt in klontjes uiteen. Tot nu toe kon alleen met een gelatine producten van dierlijke oorsprong worden gewerkt die net als Nasopore afbreekbaar zijn. Het 'versnotteren' van de gelatine gebeurt daarbij echter zo snel dat het product onvoldoende druk uitoefent op het wondgebied. Het unieke synthetische NasoPore behoudt lange tijd zijn stevigheid.

Polyganics heeft bij drie KNO afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen de nieuwe neustampon getest. De patiënten zijn aan beide zijden geopereerd vanwege neuspoliepen of bijholteaandoeningen. Aan de ene zijde gebruikte de KNO-arts de standaard verbandmiddelen. Aan de andere zijde Nasopore. De resultaten zijn zeer bevredigend, zowel als het gaat om de wondgenezing als om de patiënttevredenheid.

Nasopore wordt met name gebruikt door KNO specialisten maar is ook voor andere medische disciplines verkrijgbaar.

Polyganics B.V. is met zijn verkoop, productie en ontwikkeling gevestigd op L.J. Zielstraweg 1 9713 GX Groningen. Polyganics' website is www.polyganics.com vanwaar u foto's en productbeschrijvingen kunt downloaden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Smit, Managing Director, 050-5886588 of info@polyganics.com. Voor bestellingen: sales@polyganics.com.

25 jun 03 10:00