Gemeente Zwolle

Retraite gemeenteraad

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 zijn veel nieuwe raadsleden in de raad gekomen. Bovendien moest de raad op een nieuwe manier gaan werken als gevolg van het dualisme. Op 12 en 13 juni is de raad bijeen geweest om het functioneren in een nieuwe samenstelling en in een nieuw systeem te evalueren. Ook de wethouders waren aanwezig. Er zijn goede resultaten geboekt in een goede en openhartige sfeer

Bij die gelegenheid is het eigen functioneren onder de loep genomen. Daarbij heeft de raad niet alleen teruggekeken, maar zijn ook concrete afspraken gemaakt over welke veranderingen en verbeteringen gewenst zijn.

De volgende afspraken over verbeteringen zijn gemaakt. De raad zal mee de politieke agenda moeten bepalen, mede op basis van een betere planning van collegestukken, die helderder moeten zijn over wat van de raad wordt gevraagd en op welk moment. Herhaling van discussies moeten worden voorkomen.
Het contact van de raad met inwoners, ondernemers en organisaties moet verbeterd worden.
De volksvertegenwoordigende rol van de raad zal ook verder versterkt moeten worden. Dat zal deels moeten gebeuren door bestaande overlegvormen te verbeteren, maar ook door bijvoorbeeld als raad hoorzittingen te houden.
Een goede werkwijze is de basis voor meer inhoudelijk debat. Daarom zal de betrokkenheid van alle fracties bij de werkwijze vergroot worden. De door commissievoorzitters en griffie voorbereide agenda's zullen steeds aan het overleg van de factievoorzitter worden voorgelegd. De verschillende verbeterpunten worden onder verantwoordelijkheid van diverse raadsleden vóór oktober uitgewerkt en worden voorgelegd aan de commissie Bestuur.

De retraite is in goede sfeer verlopen en heeft bijgedragen aan de onderlinge verstandhouding. Om als raad goed te kunnen functioneren is dit van groot belang.


---