Gemeente Zwolle

Zwolle en WAO, geen slechte score

De UWV (Uitvoering Werknemers Verzekeringen) publiceerde gisteren cijfers over de WAO-instroom. Ofwel het risico om arbeidsongeschikt te worden bij diverse werkgevers en in verschillende sectoren. Daarin wordt de gemeente Zwolle tweemaal genoemd. Eenmaal met een score van 4% en eenmaal met een score van 1,7%. Die twee cijfers verdienen enige uitleg.

Het percentage van 1,7 is gebaseerd op alleen de gemeentelijke ambtenaren. Het landelijk gemiddelde over alle sectoren is 1,3%, voor de sector lokale overheid 1,2% en voor aan overheid gelieerde bedrijven 1,7%. Die 1,7% van de gemeente Zwolle is dus voor een lokale overheid wel aan de hoge kant maar niet zo extreem als de ook genoemde 4%.
In diverse publicaties stond echter 4% genoemd in plaats van 1,7%. Die 4% staat in de UWV-publicatie bij de gemeente Zwolle vermeld onder de sector "Bedrijven gelieerd aan overheid". De gemeente heeft om opheldering gevraagd bij de UWV, maar die was niet in staat op korte termijn hier antwoord op te geven.

Overigens wordt er bij de gemeente Zwolle zelf hard aan gewerkt om het ziekteverzuim naar beneden te krijgen. Het ziekteverzuim heeft uiteindelijk gevolg voor de WAO-instroom. In 2002 is al resultaat geboekt ten opzichte van 2001: het percentage ziekteverzuim is van 9,2 naar 7,8 gegaan, een duidelijke daling. Het vernieuwde ziekteverzuimbeleid heeft dus effect. Te verwachten is dat dit op termijn ook een gunstig effect heeft op de WAO-instroom. De gemeente verwacht op basis van de cijfers over het eerste half jaar van 2003 een daling van de WAO-instroom tot rond de 1% over het lopende kalenderjaar.


---