Gemeente Rotterdam

Woningbouwproductie in Rotterdam verdubbeld

In het eerste half jaar van 2003 is er in Rotterdam gestart met de bouw van 1500 woningen. Met de start van deze 1500 woningen binnen een half jaar, is de productie van het jaar 2002 (ruim 1400) inmiddels overschreden. Dit gaat in tegen de landelijke trend, waar juist sprake is van een daling van 10 % ten opzichte van vorig jaar. De doelstelling van het college is om jaarlijks 3000 woningen te bouwen. Om die doelstelling te halen is er vorig jaar oktober een bouwcoördinator aangesteld en zijn er productie-afspraken gemaakt met deelgemeenten en corporaties.

Afschaffing erfpacht
De gemeente bouwt niet zelf maar is afhankelijk van marktpartijen en corporaties, maar de lokale overheid schept wel de juiste voorwaarden. Zo wordt de bouwproductie bevorderd door vooraf duidelijk aan te geven welke locaties en projecten voor de gemeente prioriteit hebben en welke plannen voorlopig in de la moeten blijven. Daarvoor is begin dit jaar het Uitvoeringsprogramma Stedelijke Projecten Rotterdam gepresenteerd. Ook de afschaffing van de erfpacht voor woningen en kantoren in Rotterdam is een stimulans voor de woningmarkt.

Om tempo te maken in de bouw werkt de gemeente aan versnelling van procedures zoals onteigeningsprocedures en bestemmingsplanprocedures. Ook beweegt de gemeente mee op de golven van de markt door zich soepel op te stellen bij het bepalen van de grondprijs. Bij stagnatie wordt gezamenlijk gezocht naar creatieve en tijdelijke oplossingen zoals koopwoningen omzetten naar huurwoningen.

Differentiatie in de woningvoorraad

De maatregelen om de bouwproductie te verhogen passen binnen de doelstellingen van het college om duidelijke keuzes te maken en de nadruk te leggen op uitvoering en resultaat. De nieuwbouw is voornamelijk middelduur (vanaf 105.000 euro) en duur (vanaf 220.000 euro) en heeft tot doel meer differentiatie in de bevolkingssamenstelling te realiseren. De woningvoorraad in Rotterdam kenmerkt zich op dit moment door een overmaat aan goedkope woningen. Door de toevoeging van 3000 duurdere woningen per jaar is er een wijziging in de samenstelling van de voorraad van 1 % per jaar.

Nesselande
De bouw van de 1500e woning wordt feestelijk gevierd bij het slaan van één van de laatste palen van de eilandwoningen Galei in Nesselande, maandagmiddag 23 juni om 15:30 schuin achter het infocentrum Nesselande aan de Groeneweg 6 te Rotterdam.