SNN Samenwerkingsverband Noord-Nederland


Bijna 19 miljoen voor projecten

Vanuit de bestuurscommissie Economische Zaken van het SNN is een tiental subsidies toegekend in het kader van het Ruimtelijk-Economisch ontwikkelingsprogramma Kompas voor het Noorden voor een totaalbedrag van bijna 19 miljoen euro. Alle projecten sluiten aan bij de inhoud van het Kompasprogramma en dragen bij aan het realiseren van de hoofddoelstelling, het duurzaam versterken van de ruimtelijke economische structuur van Noord-Nederland. Het gaat om de volgende projecten:

Bedrijventerrein "De Haven - Noord-West", gemeente Smallingerland: 2.534.000 euro

Het project betreft uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein De Haven in Drachten aan de Noord-Westkant met netto ruim 10 hectare 'nat' bedrijventerrein. Het terrein krijgt de beschikking over een insteekhaven en is direct verbonden met de vaarweg Drachten - Prinses Margrietkanaal. Het bestaande bedrijventerrein is vrijwel volledig uitgegeven en de vraag naar 'nat' bedrijventerrein in de regio Drachten is de afgelopen jaren gestegen. Hierdoor dreigt er een tekort aan 'nat' bedrijventerrein aan groot vaarwater. In Friesland is Drachten de enige plaats die een watergebonden bedrijventerrein van substantiële omvang heeft en de mogelijk-heden heeft om dit verder te ontwikkelen. Er wordt door uitbreiding van dit bovenregionale bedrijventerrein een belangrijke bijdrage geleverd aan de infrastructurele randvoorwaarden voor de verdere ontwikkeling van de A7-zone. (530.422 euro uit EZ/Kompas- en 2.003.578 euro EFRO-middelen (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).

Bedrijventerrein Betterwird Dokkum, gemeente Dongeradeel: 500.000 euro

Het project betreft de revitalisering van het bedrijventerrein Betterwird in Dokkum (58 ha.) Maatregelen die deel uit maken van het project zijn: verbetering infrastructuur, verlichting, groenvoorziening en bewegwijzering, aanleg mantelbuis t.b.v. ICT-infra, invoering park-management. Betterwird is in de jaren zestig aangelegd. Het terrein heeft naast regulier onderhoud geen verdere upgrading gekend, dit is inmiddels duidelijk zichtbaar. Mede hierdoor komt de gewenste functionaliteit en representativiteit ernstig in het geding. Doel van het project is dan ook om te komen tot een duurzame revitalisering van dit bedrijventerrein. Hierbij wordt gezorgd voor een zodanig representatieve en veilige inrichting van het terrein dat het op termijn aantrekkelijk blijft voor bedrijven om daar gevestigd te zijn, waardoor wordt bijgedragen aan het behoud en de uitbreiding van de werkgelegenheid. (Uit EZ/Kompas- 50.000 euro en EFRO-middelen: 450.000 euro).

Terreinwinst, gemeente Groningen: 590.000 euro.

Binnen het project Terreinwinst maken gemeente en ondernemers afspraken over gezamenlijke investeringen in goed beheer, optimale voorzieningen en een positief imago van bedrijven-terreinen (bestaande en nieuwe) in de gemeente Groningen, nu en in de toekomst. Het gaat om het vergroten van de kwaliteit van bedrijventerreinen, het vast-houden van dit kwaliteits-niveau en het boeken van ruimte- en milieuwinst door manage-ment van bedrijventerreinen, al dan niet in nauwe samenhang met revitalisering. Het project omvat niet de daadwerkelijke revitalisering, maar de voorbereidende werkzaam-heden zoals het gezamenlijk ontwikkelen van uitvoeringsgerichte plannen en concrete maatregelen voor het verkrijgen van het noodzakelijke draagvlak voor (de financiering van) revitalisering en hiermee de slagingskansen van revitali-sering te vergroten. Dit project moet gezien worden als een eerste aanzet om gezamenlijk (overheid en bedrijfs-leven) te komen tot een kwalitatief en kwantitatief beter aanbod van bedrijventerreinen in de gemeente Groningen. (Uit EZ/Kompas- 82.100 euro en EFRO-middelen 507.900 euro.)

Messchenveld I, gemeente Assen,
7.728.000 euro

Het project betreft de ontwikkeling van 50 hectare kwalitatief hoogwaardig bedrijventerrein in Assen, inclusief ontsluitende infrastructuur en groenvoorzieningen. Voor een deel is het ingericht als traditioneel gemengd terrein, terwijl het tevens beperkte ruimte biedt aan kleinschalig wonen en werken in het groen. Uiteindelijk moeten zich 220 bedrijven op het terrein vestigen, die gezamenlijk 1750 banen opleveren. De ontwikkeling van bedrijven-terrein Messchenveld sluit aan op het landelijk regeringsbeleid. Daarin is de regio Groningen - Assen aangewezen als nationaal stedelijk netwerk. Binnen dit netwerk moet een groot deel van de groei van bedrijventerreinen en woningen worden gerealiseerd. Om deze groei daadwerkelijk te realiseren is het van groot belang dat de regio over goede en voldoende mogelijkheden voor bedrijfshuisvesting beschikt. (Uit EZ/Kompas- 2.183.68 euro en 5.544.316 euro EFRO-middelen).

Harlingen Marine Terminal, Ontwikkelingsmaatschappij Westergo B.V. : 420.000 euro

Het project betreft de aanleg van 400 meter kraanbaan in Harlingen Haven ten behoeve van twee te installeren elektrische kranen. Hierdoor zal er een permanente openbare overslagfaciliteit ontstaan bruikbaar voor bestaande en nieuwe bedrijven. Met de aanleg van de kraanbaan wordt het gebruik van de nieuwe haven en de openbare kade geoptimaliseerd. De overslagcapaciteit zal toenemen waardoor Harlingen Haven zich sterker kan profileren als internationale zeehaven. Met het project zal het vestigingsklimaat voor bedrijven verbeteren en zullen nieuwe binnenlandse en buitenlandse goederenstromen worden aangetrokken. (60.000 euro uit EZ/Kompas- en 360.000 euro EFRO-middelen).

Bouwen aan de bouw, ver. Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw Friesland:

374.900 euro

Het project betreft de uitvoering van een samenhangend geheel van plannen om de instroom in en het imago van de bouwsector in Fryslân te vergroten. Het project speelt in op het tekort aan middenkaderpersoneel in de burger- en utiliteitsbouw in Fryslân. Ondanks de neergang van de economie neemt de instroom op de bouwarbeidsmarkt af en neemt de vraag naar hoger opgeleid personeel toe. Voor de komende jaren wordt er dan ook een tekort aan met name middenkaderpersoneel in de bouwsector verwacht. De bouwsector is van belang voor de Friese economie en middels dit project wil de bouwbranche inspelen op de gesignaleerde knelpunten. (Uit EZ/Kompasmiddelen 374.900 euro).

Compensatieorders 2003 - 2004, NV NOM: 221.000 euro

Het project is het vervolg op het zeer succesvolle project Compensatieorders 2000 - 2002'. Doel van het project is het vergroten van de toegang van de Noord-Nederlandse MKB-bedrijven tot de markt van de compensatieorders en het benutten van de (export)mogelijk-heden die deze markt biedt. Buitenlandse leveranciers die opdrachten van het Ministerie van Defensie ontvangen van meer dan 2,5 miljoen euro, zijn verplicht dit voor 100 procent te compenseren door het plaatsen van orders bij de Nederlandse industrie of door het onder-nemen van andere voor het Ministerie van Economische Zaken acceptabele compensatie-activiteiten, zoals b.v. technologie-overdracht of ondersteuning bij het 'vermarkten' van produkten. Het gaat in alle gevallen om industriële activiteiten. Het project 'Compensatieorders is in eerste instantie gericht op het inzichtelijk maken van het proces van de compensatie-orders en vervolgens op het introduceren van de Noord-Nederlandse MKB-bedrijven bij compensatieplichtige bedrijven en het realiseren van orders hieruit. (Uit EZ/Kompasmiddelen 221.000 euro).

World Wide Commerce 2, Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Drenthe : 4.965.000 euro

Het project betreft het uitvoeren van een exportprogramma gericht op het bevorderen van de exportgerichtheid van het noordelijke bedrijfsleven, bestaande uit vier op elkaar afgestemde instrumenten te weten; internationale business to business, innovatie exportpromotie, internet + e-commerce en netwerking. Het project is een vervolg op het succesvolle World Wide Commerce 1. Volgens de initiatiefnemers blijft het noordelijk bedrijfsleven achter ten opzichte van het Nederlands bedrijfsleven voor wat betreft exportprestaties. Het doel van dit project is daarom ook om een sterkere gerichtheid van het noordelijke MKB op internationaal ondernemen te bereiken op een zodanige wijze dat een aantoonbare impuls wordt gegeven aan de ontwikkeling van de regionale export. (Uit EZ/Kompas- 3.525.150 euro en 1.439.850 euro EFRO-middelen).

Marketing Groningen, Stichting Marketing Groningen i.o. : 304.000 euro

Het project betreft het oprichten van een nieuwe organisatie voor de marketing van de stad Groningen. Marketing Groningen zal zich bezighouden met het uitwerken en uitvoeren van de toeristische marketingstrategie voor de stad Groningen, het ontwikkelen en (doen) uitvoeren van het (topsport)evenementenbeleid, het initiëren en doen uitvoeren van onderzoek en monitoring, het adviseren van de gemeente en andere partijen en het stimuleren en verwerven van sponsoring. Volgens de initiatiefnemers gebeurt er in de stad Groningen veel op het gebied van marketing, maar is het effect beperkt doordat er niet gekozen is voor één aanpak en één strategie. De uitvoering is te versnipperd. Door de marketing van Groningen integraal, professioneel en strategisch aan te pakken en de samenwerking tussen organisaties op toeristisch gebied te bevorderen wil de gemeente de concurrentiepositie van Groningen versterken. De VVV Stad Groningen zal opgaan in de nieuwe organisatie. De subsidie is bedoeld voor loonkosten voor additioneel personeel gedurende de aanloopperiode en voor activiteiten in deze aanloopperiode, zoals kosten voor o.a. huisstijl, internetsite, administratieve organisatie en om marketinginstrumenten te ontwikkelen. (Uit EZ/Kompas- 50.000 euro en 254.000 euro EFRO-middelen).

Helpmancentrale, Stichting Industrie- en handelsgebouwen Groningen (SIG Real Estate),


1.229.952 euro


Het project betreft het verbouwen van een elektriciteitscentrale tot een bedrijfsverzamel-gebouw van meer dan 10.000 vierkante meter in de stad Groningen. Het is de bedoeling dat de Helpmancentrale bij de verbouwing haar bijzondere beeldbepalende cultuurhistorische karakter behoudt. De verbouwde centrale zal gaan functioneren als een platform, dat zo ontworpen is dat gedachten, ideeën creatieve kunst, communicatie en ontwikkelingen worden aangemoedigd en gestimuleerd in een IT, Breedband, (nieuwe) media en internet-omgeving. Het bedrijfsverzamel-gebouw biedt ruimte aan 5 tot 10 bedrijven. De uitvoerende organisatie de SIG Real Estate is een stichting die moet worden aangemerkt als een zogeheten KMO-bedrijf (Kleine en Middelgrote Onderneming). Om die reden moet de subsidieverstrekking worden aangemeld bij de Europese Commissie. Die moet beoordelen of voldaan wordt aan de voorwaarden voor vrijstelling van het verbod op staatssteun. (Uit EZ/Kompas- 233.690 euro en 996.262 euro EFRO-middelen).

25-06-2003 (03-017)