Euronext Amsterdam

25 Jun 2003 Fusie gepland tussen Clearnet en LCH om de LCH.Clearnet Group te vormen
Persbericht 2003.063

De informatie in deze aankondiging die op enigerlei manier betrekking heeft op of verband houdt met de Bijkomende aandelenverkoop (hierna "de informatie" genoemd), is alleen bedoeld voor personen die professionele ervaring hebben in beleggingszaken. Elke investering of beleggingsactiviteit waarop de informatie betrekking heeft, staat alleen open voor dergelijke personen of zal alleen worden aangegaan met dergelijke personen. De aandelen van de Bijkomende aandelenverkoop kunnen alleen worden gekocht door dergelijke personen of andere personen die behoren tot een uitzonderingscategorie die genoemd wordt in de Financial Services and Markets Act 2000 (Financial Promotion) Order 2001.

Personen die geen professionele ervaring hebben in beleggingszaken, mogen zich niet verlaten op de informatie.

NIET VOOR UITGAVE, PUBLICATIE OF VERSPREIDING IN, NAAR OF VAN DE V.S., AUSTRALIË, CANADA OF JAPAN

25 juni 2003

Fusie gepland tussen CLEARNET en LCH om de LCH.CLEARNET GROUP te vormen, Europa's grootste groep van onafhankelijke clearinginstituten die optreDEN als centrale tegenpartij.

De raden van bestuur van EURONEXT, CLEARNET en LCH (London Clearing House) kondigen aan dat er plannen zijn om CLEARNET en LCH te fuseren om zo Europa's grootste groep van clearinginstituten die optreden als centrale tegenpartij ("CCP"), te creëren in de vorm van een nieuwe onafhankelijke Britse holding genaamd LCH.CLEARNET Group Limited.

De Fusie betekent een belangrijke vooruitgang voor de integratie van de Europese kapitaalmarkten.

De LCH.CLEARNET GROUP Group zal het breedste productassortiment van alle CCP's aanbieden en wil als een echte internationale CCP voor verschillende soorten activa de voorkeurspartner worden voor gebruikers.

De LCH.CLEARNET GROUP Group zal zorgen voor de verrekening van effecten en beursgenoteerde derivaten en goederen die verhandeld worden op de volgende grote internationale beurzen en handelsplatformen: Endex, EURONEXT (met inbegrip van EURONEXT.liffe), Intercontinental Exchange, International Petroleum Exchange, London Metal Exchange, London Stock Exchange, Powernext en virt-X. De LCH.CLEARNET GROUP zal ook rente-swaps, obligaties en repo's verrekenen die verhandeld worden op internationale OTC-markten, waaronder BrokerTec en MTS.

Er wordt verwacht dat de LCH.CLEARNET GROUP aanzienlijke kostenbesparingen mogelijk zal maken voor zijn gebruikers. Ook zal de LCH.CLEARNET GROUP voordeel opleveren voor zowel de gebruikers van de LCH.CLEARNET GROUP Group als zijn aandeelhouders door de efficiëntie te verbeteren, wat wezenlijke kostenverminderingen met zich mee zal brengen.

Structuur
o De structuur van de LCH.CLEARNET GROUP zal de onafhankelijkheid van de handels- en vereffeningsplatformen garanderen. o In de LCH.CLEARNET GROUP wordt een CCP die grotendeels in handen is van zijn gebruikers, samengevoegd met een CCP waarover een beurs zeggenschap heeft. De volgende eigendomsstructuur moet zorgen voor een evenwicht tussen de belangen van de belanghebbenden en de onafhankelijkheid van het ondernemingsbestuur:

o 45,1 procent in handen van beurzen, waaronder:

o EURONEXT - 41,5 procent (met een beperking van de stemrechten tot 24,9 procent);

o LME en IPE - samen 3,6 procent;

o 45,1 procent in handen van gebruikers;

o 9,8 procent in handen van Euroclear.
o Om dit evenwicht te bereiken, zal een lid van de EURONEXT Group 7,6 procent van het aandelenkapitaal van de LCH.CLEARNET GROUP voor contante verkoop aanbieden aan de houders van aandelen A in LCH. LCH en EURONEXT zullen streven naar de syndicatie van een belang van 7,6%. Voorstellen om akkoord te gaan met de Fusie zullen alleen worden gezonden aan de aandeelhouders van LCH-aandelen indien volledige syndicatie voor de 7.6% wordt bereikt.
o De participatie van 41,5 procent van EURONEXT zal worden opgesplitst in 24,9 procent gewone aandelen en 16,6 procent Preferente Aandelen. EURONEXT zal trachten zijn 16,6 procent Preferente Aandelen te verkopen (op het moment van overdracht zullen de Preferente Aandelen worden omgezet in gewone aandelen). Als dat niet lukt, zullen deze aandelen na verloop van tijd worden ingetrokken (onderhevig aan hoedkeuring door toezichthoudende instanties).
o In de Fusievoorwaarden wordt de waarde van LCH.CLEARNET bepaald op EUR 1,2 miljard en de waarde van LCH en CLEARNET op elk EUR 600 miljoen, na aftrek van een korting van maximaal £ 23,6 miljoen aan LCH gebruikers vóór de voltrekking van de Fusie (onder de voorwaarde dat de raad van bestuur van LCH en de toezichthoudende instanties hun goedkeuring geven) en een kapitaaluitkering van EUR 150 miljoen door CLEARNET voorafgaand aan de Fusie (behoudens goedkeuring door de toezichthoudende instanties).
o CLEARNET zal, gedurende ten minste de aanvangsperiode, een achtergestelde lening afsluiten van maximaal EUR 60 miljoen voor het verplichte kapitaal.1

Bestuur en bedrijfsleiding

o De raad van bestuur van LCH.CLEARNET zal samengesteld zijn uit 19 leden:

o 6 leden die aangesteld zijn door gebruikers;

o 6 leden die aangesteld zijn door beurzen (onder wie 4 door EURONEXT);

o 2 leden die aangesteld zijn door Euroclear;

o 2 leden die belast zijn met het dagelijkse bestuur;

o 3 onafhankelijke leden, onder wie de voorzitter. o De belangen van de gebruikers zullen verder worden gewaarborgd door hun deelname aan de LCH.CLEARNET comités.
o De reglementen/statuten van LCH.CLEARNET zullen waarborgen dat LCH.CLEARNET de belangen van haar aandeelhouders en die van haar gebruikers gezamenlijk dient. Bij het aanbieden van clearing services, zullen de leden van de LCH.CLEARNET zich onthouden van het verlenen van een voorkeursbehandeling aan gebruikers en/of het bewust benadelen van de concurrentiepositie van gebruikers. o LCH.CLEARNET zal worden bestuurd door een geïntegreerd managementteam van ervaren kaderleden, dat geleid wordt door de CEO, David Hardy, en de vice-CEO, Patrice Renault.

Integratievoordelen
o Het is de bedoeling dat de lange termijn integratie van LCH en CLEARNET zich voltrekt in drie fasen in de loop van de drie tot vier jaar die volgen op de Fusie, waarbij de verwezenlijking van iedere fase afhankelijk is van de voorafgaande goedkeuring van de toezichthoudende instanties:

o harmonisatie van de bedrijfsprocedures;

o rationalisatie van de technologie;

o de mogelijkheid te verrekenen via ofwel LCH ofwel CLEARNET. o Hoewel vele voordelen van de integratie de interne activiteiten van de gebruikers betreffen, wordt er verwacht dat er een jaarlijkse kostenbesparing zal zijn van ongeveer EUR 35 miljoen tegen 2007, wat overeenkomt met ongeveer 19 procent van de huidige samengevoegde kosten (na aftrek van de rente-uitgaven). o Dubbele investeringen in technologie, ten belope van ongeveer EUR 23 miljoen, zullen worden voorkomen gedurende de fase van de "rationalisering van de technologie".
o Verdere kostenbesparingen en rendabele marktkansen zullen worden gezocht naarmate de integratie vordert.

Voordelen voor de belanghebbenden
o Verwacht wordt dat de verwezenlijking van de LCH.CLEARNET GROUP de gebruikers significante mogelijkheden zal bieden om hun interne kosten te beperken. Deze mogelijkheden zullen voortvloeien uit het gebruik van en één enkele IT-interface en van de standaardbedrijfsprocessen van DE LCH.CLEARNET GROUP, naast de harmonisatie van het risicobeheer, de efficiëntie van zakelijke zekerheden en margins en besparingen op het voorgeschreven en economische kapitaal. Aanvullend juridisch boekenonderzoek en goedkeuring van toezichthouders is nodig om de voorgenomen veranderingen in risicomanagement, de voorgenomen introductie van margin offset en de CCP-keuze waarnaar wordt verwezen in het tweede deel van deze aankondiging in te kunnen voeren. o De LCH.CLEARNET GROUP zal ervoor zorgen dat de vergoedingen en tarieven concurrerend blijven en het is de bedoeling mettertijd de tarieven voor de gebruikers te verlagen. Behoudens onvoorziene omstandigheden zal de LCH.CLEARNET GROUP Group zijn vergoedingen en tarieven in de toekomst niet verhogen (met name niet om de Ebit doelstellingen te verwezenlijken).
o Het is de bedoeling LCH gebruikers een korting te geven van maximaal £ 23,6 miljoen (EUR 34,2 miljoen) vóór de voltooiing van de Fusie (behoudens goedkeuring van de raad van bestuur van LCH en de toezichthoudende instantie), naast de korting van £ 13 miljoen die werd uitbetaald in maart 2003.
o LCH.CLEARNET zal een winstgerichte onderneming zijn. Vanaf het boekjaar 2006 zal gestreefd worden naar een jaarlijkse EBIT van minstens EUR 150 miljoen.2 Dit stemt ongeveer overeen met een rendement op het eigen vermogen na aftrek van belastingen van 15 procent in 2006.
o Als de EBIT van LCH.CLEARNET in een gegeven jaar hoger is dan EUR 150 miljoen, zal 70 procent van het bedrag dat uitkomt boven deze drempel worden aangewend ten voordele van gebruikers, op een manier die nog bepaald moet worden door de raad van bestuur van LCH.CLEARNET.
o LCH.CLEARNET zal streven naar een dividendbeleid waarbij als alles normaal verloopt minstens 50 procent van de jaarlijkse uitkeerbare winst van de groep wordt uitgekeerd, als dit in overeenstemming is met de voorgeschreven verplichtingen en nadat er een voorziening is aangelegd voor de geplande uitkeringen op Preferente Aandelen.
o De winst van de LCH.CLEARNET zal conform de toepasselijke wetgeving worden uitgekeerd.

Toezichthoudende instantie
o De Fusie is onderhevig aan goedkeuring door de toezichthoudende instanties. Als erkend clearinginstituut blijft LCH onder toezicht van de Financial Services Authority van het Verenigd Koninkrijk. CLEARNET blijft, als clearinginstituut dat beschikt over een vergunning als kredietinstelling, onder toezicht staan van de Franse instanties (Commission bancaire, CECEI/Banque de France en de Conseil des marchés financiers) in samenwerking met de desbetreffende Belgische, Nederlandse en Portugese toezichthoudende instanties. LCH.CLEARNET is een nieuwe vennootschap naar Engels recht. Als de financiële houdstermaatschappij (compagnie financière) van een groep waarin CLEARNET de enige kredietinstelling is, zal LCH.CLEARNET onder toezicht staan van de instanties die toezicht houden op de Franse banken.

Planning en goedkeuring door toezichthoudende instanties o Afhankelijk van de afronding en de uitvoering van definitieve overeenkomsten en de vervulling van diverse voorwaarden (waaronder het verkrijgen van de nodige goedkeuringen van de toezichthoudende instanties) zal de Fusie voltrokken worden tegen het einde van 2003.

o Sir Michael Jenkins, voorzitter van LCH, zei:

"Deze aankondiging betekent een belangrijke stap vooruit in de verwezenlijking van de internationale infrastructuur die nodig is om de huidige kapitaalmarkten te ondersteunen. Door LCH en CLEARNET te fuseren zullen wij meer kunnen bieden dan alleen maar besparingen in de directe kosten en een verbeterd productassortiment. Wij zijn ervan overtuigd dat de gebruikers na verloop van tijd aanzienlijke voordelen zullen ondervinden wanneer wij één enkel platform worden met een geharmoniseerd reglement, een gemeenschappelijke technische interface en wezenlijk meer nettingmogelijkheden."

o Jean-François Théodore, CEO van EURONEXT, zei:

"Wat wij vandaag aankondigen, brengt aanzienlijke voordelen met zich mee voor zowel de gebruikers van de kapitaalmarkten als onze aandeelhouders. Wij zijn ervan overtuigd dat de aandeelhouders van EURONEXT veel baat zullen hebben bij de significante voordelen die het gevolg zullen zijn van de verbetering van de infrastructuur die onze activiteiten ondersteunt. We hebben er alle vertrouwen in dat CLEARNET en LCH samen, als deel van LCH.CLEARNET, sterker en dynamischer zullen zijn en meer tegemoet kunnen komen aan de wensen van de klanten. Daar zal iedereen wel bij varen.]"

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs