Dienstenbond CNV

VBA komt CNV Dienstenbond alsnog tegemoet
25-06-2003

Nadat de CNV Dienstenbondleden het onderhandelingresultaat voor een nieuwe CAO voor de Bloemenveiling Aalsmeer (VBA) afwezen, bleek het FNV wel akkoord te gaan. Omdat VBA en CNV wel graag met elkaar in zee wilden gaan, heeft VBA besloten toch tegemoet te komen aan uw wensen als CNV-lid.

Met name over het onderwerp vroegveilen ontstond de nodige commotie onder de leden. Wij hebben de grieven van u vervolgens mondeling en schriftelijk aangegeven bij de directie. Nadat bleek dat het FNV wel wilde ondertekenen, ontstond voor VBA een vrij unieke situatie. Er lag immers een akkoord tussen de partijen FNV Bondgenoten en VBA. Echter, wij stelden ons namens u op het standpunt dat deze CAO niet ondertekend zou worden, tenzij VBA ons op het onderwerp vroegveilen tegemoet zou willen komen.

Buitenspel
Hiertoe is vervolgens tot tweemaal toe informeel overleg gevoerd tussen ons en de directie. VBA gaf hierbij te kennen het onderhandelingsresultaat met FNV Bondgenoten niet open te willen breken, maar wenste tevens dat CNV Dienstenbond gewoon partij zou blijven bij deze CAO.
Indien wij de CAO niet zouden ondertekenen, dan zouden wij onszelf als partij buitenspel zetten. Dat is een grote stap, die pas in het uiterste geval genomen mag worden. Jezelf buitenspel zetten geldt dan minimaal voor de gehele CAO-periode en heeft grote consequenties. Tijdens de gesprekken hebben wij, in overleg met de bedrijfsledengroep, aangegeven op welke wijze VBA ons tegemoet zou kunnen komen. U wenste immers niet in te leveren indien er vroeger geveild zou gaan worden.

Gehoor
VBA heeft inmiddels gehoor gegeven aan uw wensen. Bij het onderhandelingsresultaat is een zogenaamde appendix gevoegd. Hierin staat geregeld dat een ieder die in dienst is voor 1 mei 2003 en geconfronteerd zal worden na 1 januari 2004 met de effecten van vroegveilen in aanmerking komt voor de compesatiebonus die hoger kan zijn dan 2 euro. Maximaal is dat 3 euro. Kortom, de bonus wordt inkomensafhankelijk, waarbij de basis 2 euro blijft. De tegemoetkoming leidt ertoe dat werknemers tot en met schaal 19 gecompenseerd krijgen. Bij het aanvaarden van een andere functie met min of meer gelijke werktijden, blijft de bonus ook van toepassing.

Reactie
Wij vragen u om akkoord te gaan met deze aanvulling en derhalve met het totale onderhandelingsresultaat. De leden op de ledenvergadering waren al wel akkoord gegaan met de overige onderwerpen van het onderhandelingsresultaat. U kunt via een
email naar c.meere@cnvdibo.nl doorgeven of u instemt met het onderhandelingsresultaat plus de appendix VBA 2003-2004 of niet. Geef in het laatste geval ook aan waarom niet. Vermeld in uw mail de volgende gegevens: naam, adres, postcode, woonplaats, telefoon, mobiel, werkgever, adres, postcode en plaats. Graag uw reactie sturen voor 27 juni 2003.
Overigens kan dat ook schriftelijk. Stuur uw reactie met de gevraagde gegevens dan naar: CNV Dienstenbond, t.a.v. Cora Meere, antwoordnummer 1600, 2130 VN Hoofddorp. Een postzegel is niet nodig. Faxen kan ook, naar nummer: (023)5650150.
Uw reactie wordt schriftelijk gevraagd. Afwijzen leidt immers tot het niet ondertekenen van de CAO, zodat wij graag alle leden in de gelegenheid willen stellen hun mening te geven.

Nut van lidmaatschap
Nog even dit. Juist in deze moeilijke tijd is het nuttig om lid van de CNV Dienstenbond te zijn. Het aantal leden bepaalt de positie van de vakbonden in uw organisatie. Hoe meer mensen lid zijn hoe groter de druk bij de werkgever om goede afspraken te maken. U heeft het nut van een stevige vakbond al ingezien want u bent lid. Uw collega misschien nog niet. Wellicht is dit het moment om hem of haar van het nut van het lidmaatschap te overtuigen. Aanmelden van nieuwe leden kan heel gemakkelijk hier! Wij rekenen op u!

Vragen?
Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem dan contact op met de kaderleden Wim Steenks of Joop den Blanken. Maar natuurlijk kunt u ook contact opnemen met de bestuurders, Richard Leloux en Fedde Monsma, tel: (023)5670615 of email: r.leloux@cnvdibo.nl.