Korps: Groningen, plaats: Diverse 25-06-2003
Persberichten Regiopolitie Groningen
Woensdag 25 juni 2003

Dagelijkse berichten

Sappemeer: veel overtredingen bij bromfietser
Een 21-jarige bromfietser uit Westerbroek werd dinsdagnacht op de De Vosholen in Sappemeer gecontroleerd omdat hij zonder verlichting reed. Er bleek bij controle meer mis te zijn. Zo had de brommer geen geel plaatje en was niet verzekerd. De bestuurder droeg geen helm en was niet in het bezit van een bromfietscertificaat. De jongen bleek verder alcohol gedronken te hebben (0.7 promille) en had een
gebruikershoeveelheid harddrugs bij zich. Tegen hem worden meerdere processen-verbaal opgemaakt.

Zevenhuizen: automobilist probeert aan politie te ontkomen Op het Hoofddiep in Zevenhuizen kreeg een 21-jarige automobilist uit Kornhorn een stopteken voor een verkeerscontrole. De man negeerde het stopteken aanvankelijk en ging er hard vandoor. Na zon honderd meter stopte hij de wagen en ging er lopend vandoor. Hij kon in zijn kladden gegrepen worden en werd naar het bureau gebracht. Daar weigerde hij mee te werken aan de ademanalysetest. Ook bleek dat het rijbewijs van de man al was ingevorderd bij een eerdere gelegenheid. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leek: automobilist moet rijbewijs inleveren
Op de A7 bij Leek werd dinsdagmiddag de snelheid van een 22-jarige automobilist uit Utrecht geklokt op 173 km per uur. Dat is een overschrijding van de limiet met 53 km per uur. Hetgeen betekent dat de Utrechter zijn rijbewijs is ingevorderd. Hij kreeg daarbij een proces-verbaal.

Winsum: verwarde man verplicht opgenomen
Een ernstig verwarde man die dinsdagochtend bij een stichtingsgebouw aan de Warfstraat in Winsum naar binnen was gedrongen en daar vernielingen had aangericht is verplicht opgenomen in een psychiatrische inrichting. Enkele medewerkers konden de 31-jarige man uit Winsum in bedwang houden en overdragen aan de politie. De man had eerder in de ochtend al voor problemen gezorgd. Hij was volkomen doorgedraaid en is naar een kliniek gebracht.

Snelheidscontroles
Op de Eemshavenweg bij St. Annen werden dinsdagmiddag 680 voertuigen gecontroleerd op snelheid. 2 automobilisten reden sneller dan 100 km per uur. In Noordbroek werden op de Zuiderweg waar een limiet van 60 km per uur geldt 128 voertuigen gemeten. Hier waren 5 overtreders waarbij de hoogste snelheid 72 km per uur bedroeg. Op de A7 bij Kolham werd het rijbewijs van een 28-jarige automobilist uit Veendam ingevorderd omdat hij 172 km per uur reed.

Veendam/Wildervank: politie houdt extra toezicht verkeersstroom en toeschouwers TT-gangers N33
De politie zal rond het komende weekend extra toezicht uitoefenen op de TT-gangers die de N-33 gebruiken en de toeschouwers die dit willen volgen. Jaarlijks komen grote stromen verkeer, waaronder veel motorrijders uit Scandinavië en Noord-Duitsland, via de A7 en de N33 langs Veendam-Wildervank. Deze stromen komen na de TT op zaterdag weer terug via de N33. Dat trekt de nodige toeschouwers die zich her en der posteren langs de weg. Hierdoor ontstaan er soms gevaarlijke situaties, hetgeen in het verleden ook al enkele keren tot een ongeval heeft geleid. De politie wil door het extra toezicht bevorderen dat het verkeer langs en over de weg op een veilige manier kan gebeuren. Daartoe is er overleg geweest met Rijkswaterstaat en de wegenbouwer die op dit moment een reconstructie doorvoert op de N33 en de Dalweg. Gevaarlijke gebieden worden zoveel mogelijk afgezet en ter plaatse geven borden aan dat bepaalde terreinen niet mogen worden betreden. Voor het overige gelden de normale regels. Het gaat dan om het parkeren in de bermen en vluchtstroken van de auto(snel)wegen (boete 86 Euro). De weggebruikers zullen zeer zeker extra gecontroleerd worden op snelheid, gevaarlijk inhalen en overig gevaarlijk rijgedrag. De Veendammer politie wordt ondersteund door het
Verkeershandhavingsteam van Regiopolitie Groningen. Er zullen opvallende en onopvallende surveillanceautos en motoren worden ingezet, alsmede enkele radarautos. Met betrekking tot het verbaliseringsbeleid zijn extra afspraken gemaakt met Justitie Voor buitenlandse verkeersdeelnemers zal zoveel mogelijk contante betaling worden afgedwongen in geval van overtredingen. Daartoe kunnen de gebruikte motoren of autos in bewaring worden gesteld. Voor de weggedeelten waar wegwerkzaamheden worden uitgevoerd en een beperkte maximumsnelheid geldt zijn de tarieven voor snelheidsovertredingen zoals altijd extra verhoogd. De controles vinden plaats op vrijdag, zaterdag en zondag.

Groningen: bromfietser weet niet te ontkomen
De politie heeft dinsdagmiddag een 18-jarige jongen uit Groningen bekeurd na het begaan van diverse overtredingen. De jongen keerde zijn bromfiets bij het zien van twee motoragenten op het Hereplein, om vervolgens via de busbaan weg te rijden. Bij zijn vlucht reed de bromfietser op het Gedempte Zuiderdiep bijna een voetganger omver. In de Folkingestraat moest het winkelende publiek enkele keren op zij springen voor de verdachte. De politie trof even later op de Vismarkt een soortgelijke bromfiets aan zonder bestuurder, maar met een warme motor. Hierop nam de politie het voertuig mee naar het politiebureau. De 18-jarige Stadjer meldde zich korte tijd later op het politiebureau. Hij erkende alle overtredingen te hebben begaan. De bromfietser was gevlucht, omdat zijn bromfiets een te groot vermogen had. Na de rollenbanktest bleek de bromfiets inderdaad een te hoog vermogen te hebben. Tegen de jongen wordt voor alle overtredingen proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: cameradief aangehouden
De politie heeft dinsdagmiddag in de Rubensstraat een 40-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden voor diefstal. De verdachte had in de A-straat vanuit de fietstassen van een 66-jarige vrouw uit Groningen een fotocamera weggenomen. Een alerte 35-jarige Stadjer zette op de fiets direct de achtervolging in. Ook werd de politie gewaarschuwd. Op aanwijzing van de getuige kon de verdachte worden aangehouden. Bij de dakloze man werd de betreffende camera aangetroffen. Hij werd vervolgens meegenomen naar het politiebureau. De verdachte erkende de diefstal. Na verhoor werd hij in vrijheid gesteld. De vrouw heeft inmiddels haar camera terug.

Groningen: Amerikaan op de bon
De politie heeft dinsdagmiddag in de Raamstraat een 58-jarige man uit Amerika bekeurd voor twee verkeersovertredingen. De man bestuurde een auto en reed met zijn voertuig op het fietspad. Vervolgens reed hij over de busbaan van het Gedempte Zuiderdiep. De bestuurder bleek een naar Amerika geëmigreerde Nederlander te betreffen. Hij moest op het politiebureau beide bekeuringen van ieder 57 Euro direct betalen. Dit gebeurde, waarna de man het politiebureau weer kon verlaten.

Groningen: snelheidscontroles
De politie heeft dinsdagochtend- en middag op twee locaties snelheidscontroles gehouden. Dinsdagochtend werd op de Friesestraatweg de snelheid gemeten. Hier werden in totaal 1025 voertuigen gecontroleerd. Zestien bestuurders waren op deze locatie in overtreding. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 107 km/uur, waar 80 km/uur is toegestaan. Dinsdagmiddag werd er gecontroleerd op de Rijksweg. Op deze weg passeerden 1930 voertuigen. In totaal hadden 302 bestuurders te hard gereden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg op deze locatie 106 km/uur, waar een snelheidslimiet geldt van 50 km/uur.

Groningen: autodieven aangehouden
Op de Winschoterweg heeft de politie dinsdagavond twee mannen van 26 en 35 jaar, respectievelijk uit Groningen en Veenhuizen aangehouden voor autodiefstal. De twee werden in een auto rijdend gesignaleerd. Bij navraag bleek het voertuig te zijn gestolen. Vlak voor de oprit naar de A7 wist de politie de verdachten in het voertuig klem te rijden. Beiden konden worden ingerekend. Na onderzoek bleek dat de bedrading van de gestolen auto waren doorverbonden. De verdachten zijn ingesloten. Het voertuig is veiliggesteld.

Groningen: mannen vernielen verkeersbord
De politie heeft dinsdagavond op de Bornholmstraat een 28-jarige man uit Groningen en een 36-jarige man uit Eelde aangehouden voor vernieling. Beide mannen hadden met kracht een verkeersbord van een paal afgetrokken. De verdachten hadden echter de pech dat hun vernielzucht werd gezien door politieagenten. Zij werden direct ingerekend. Op het politiebureau werden de mannen gehoord. Na verhoor werden ze in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Inlichtingen; Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)