Partij van de Arbeid
PERSBERICHT

PvdA-voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*


Den Haag, 25 juni 2003


PvdA: Nooit meer Jeugdwerkloosheid


De jeugdwerkloosheid en het aantal voortijdige schoolverlaters neemt sterk toe. Landelijk ligt het percentage werklozen rond de 5%, maar voor jongeren is dat al meer dan 10%. Dit betekent dat er van de zomer 90.000 jeugdwerklozen zijn. De PvdA vindt dat onacceptabel. Al in januari 2003 kwamen wij met het voorstel een convenant te sluiten met het MKB om 30.000 jongeren aan het werk te helpen. Dit plan is hierop een vervolg.


Het kabinet schaft instrumenten af die werkgevers en gemeenten in staat stelt jongeren aan het werk te krijgen. Voorlopig komt daar niets voor in de plaats dan goede voornemens. Jongeren verliezen daarmee kansen. Er moet, juist nu, niet minder maar meer in hen geïnvesteerd worden.


Ons doel is een duurzaam betaalde baan voor elke jongere. Niet door opnieuw het wiel uit te vinden, maar door gebruik te maken van instrumenten zoals de sluitende aanpak en het Jeugdwerkgarantieplan. De PvdA wil dat er een Jeugdwerkgarantieplan II (JWG) komt. Via de sluitende aanpak moet elke jongere binnen 6 maanden werk of scholing aangeboden krijgen door de gemeente. Creativiteit en eigen initiatief moeten meer gestimuleerd en samenwerking kan meer bevorderd worden. In ons pleidooi om jongeren kansen voor de toekomst te bieden zetten wij bij de JWG II in op:


Het creëren en garanderen van perspectief op werk voor jongeren, onder andere via Jongeren Ontwikkelings Banen (JOB). Wij stellen voor dat jongeren met een uitkeringsrecht (jongeren van 21 jaar en ouder) die staan ingeschreven bij het CWI, na drie maanden actief solliciteren een voucher krijgen die een fiscale compensatie voor de werkgever bij het sluiten van een arbeidscontract biedt. Dit geldt zowel voor de profit als non-profit sector.
Voor alle jongeren, ook degenen zonder uitkeringsrecht, geldt dat als na 6 maanden geen succes is geboekt bij het vinden van werk, dan wel het vouchertraject wordt afgesloten zonder doorstroom naar een reguliere baan, ze aanspraak kunnen maken op een Jongeren Ontwikkelingsbaan (JOB).


De PvdA wil verder investeren in kwalificaties van jongeren en het behalen van (deel)kwalificaties. Dat kan via erkenning van regionaal erkende certificaten. Jongeren die niet direct een startkwalificatie halen moeten dat via een persoonlijk opleidingsdossier kunnen doen. De kosten voor de uitvoering van dit persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) wil de PvdA aftrekbaar maken voor werkgevers.
Verder zetten we in op de volgende onderdelen:

Verruiming van de mogelijkheden voor alternatieve leer- en werkplaatsen en stageplaatsen.
Meer ruimte voor creatieve oplossingen via een centraal meldpunt voor leer- en werkexperimenten, en een experimenteerregel.
Uitbreiding van het digitale jongerenloket.

Het bieden van een mentor op school en een persoonlijke coach op het werk.