Hogeschool van Amsterdam

Hogeschool van Amsterdam start met deeltijd HBO Rechten

(25 juni 2003)

Het instituut voor Hoger Juridisch Onderwijs (HJO) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) start in september een nieuwe juridische deeltijdopleiding: HBO Rechten. Uit de vooraanmeldingen blijkt HBO Rechten nu al aantrekkelijk voor mensen die in een ondersteunende juridische functie werken, zoals medewerkers van rechtbanken, advocaten- en notariskantoren, gerechtshoven, ministeries en de politie.

Met het instituut voor Hoger Juridisch Onderwijs speelt de HvA in op de groeiende behoefte in de samenleving aan juridisch hoger geschoold personeel. Een greep uit de beroepen waarin juridisch geschoolde hbo-ers aan de slag kunnen: gerechts- of parketsecretaris bij de rechtbank of het Openbaar Ministerie, projectmanager bij een advocaten- of notariskantoor, chef de bureau bij een deurwaarderskantoor, manager van grote onderzoeken (dossieropbouw) bij de politie, juridisch medewerker bij de overheid , juridisch adviseur bij een grote onderneming, informatiemanager bij een advocatenkantoor of juridisch consultant bij een juridisch adviesbureau.

HBO Rechten komt voort uit een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR) van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

De voltijdopleiding HBO Rechten is vorig jaar voor het eerst aangeboden en voor het komende studiejaar hebben zich al 300 studenten aangemeld. De studenten maken gebruik van de faciliteiten van beide instellingen en een belangrijk deel van het onderwijs wordt verzorgd aan de UvA in de Oudemanhuispoort. Goed presterende studenten krijgen, na het behalen van het bachelors diploma HBO Rechten, de mogelijkheid om via een toegesneden en snelle route een universitaire master te halen bij de FdR van de UvA.

De nieuwe vierjarige deeltijdopleiding HBO Rechten die in september begint, is bij uitstek geschikt voor mensen die werken en leren willen combineren. Binnen deze deeltijdopleiding staat het recht centraal. Het aanbod van theorievakken bestaat onder meer uit privaatrecht, strafrecht en bestuursrecht. Trainingen zullen bestaan uit communicatieve en ict-vaardigheden en juridisch informatie- en documentatie management. Daarnaast zijn er (individuele) praktijkopdrachten. HBO Rechten past bij mensen die houden van de dynamiek van de juridische wereld. Mensen die het leuk vinden om creatieve oplossingen te bedenken en die zich betrokken voelen bij mensen en maatschappelijke problemen. HBO Rechtenstudenten moeten kunnen analyseren en ordenen en zich verdiepen in complexe materie. Een basisvoorwaarde is dat ze de Nederlandse taal perfect beheersen en beschikken over een uitstekend taalgevoel. Voorwaarde om tot de opleiding te worden toegelaten is dat de aankomend student beschikt over een voor de opleiding relevante werksituatie.

Voor studenten die wel belangstelling hebben voor recht, maar meer affiniteit hebben met dienstverlening, biedt het instituut voor Hoger Juridisch Onderwijs nog een andere deeltijdopleiding aan: Sociaal Juridische Dienstverlening.

Meer informatie over de opleidingen van het instituut voor Hoger Juridisch Onderwijs vindt u op www.hjo.hva.nl


---

Contactpersoon voor de pers

Astrid Prummel
tel. 020 570 26 08
e-mail: a.c.prummel
@mc.hva.nl