Provincie Noord-Brabant



Nieuwe Wet Jeugdzorg
Provincie kan recht op jeugdzorg niet garanderen

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant zijn blij met de nieuwe Wet op de jeugdzorg die de Tweede Kamer op 24 juni 2003 heeft aanvaard. De wet betekent een belangrijke verbetering van de positie van jeugdigen met ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen. De uitbreiding van de taken van de provincie door de nieuwe wet, heeft echter tot gevolg dat in Noord-Brabant volgend jaar een tekort van ruim 19 miljoen euro voor de jeugdzorg zal optreden. Zonder extra geld kunnen de wachtlijsten niet worden aangepakt en kan de provincie het recht op jeugdzorg niet garanderen.

Gedeputeerde Roel Augusteijn dringt er bij het rijk op aan om bij de begrotingsbehandeling voor 2004 extra gelden voor de uitvoering van de Wet op de jeugdzorg beschikbaar te stellen zodat de provincie ook volledig aan haar wettelijke taken kan voldoen.
Het kabinet wil de nieuwe wet op 1 januari 2004 in werking laten treden.
Op basis van de nieuwe wet moet het provinciaal bureau jeugdzorg een goede toegang tot de jeugdzorg tot stand brengen. Ook ontstaat er voor cliënten een recht op jeugdzorg. De provincie wordt hierop aan spreekbaar.
De provincie wordt met de nieuwe wet ook verantwoordelijk voor de voogdij, gezinsvoogdij en jeugdreclassering.
Het provinciaal budget voor de jeugdzorg bedraagt voor 2004 ruim
110 miljoen euro. Uitgaande van de eerdergenoemde 19 miljoen euro bedraagt het tekort bijna 20 %. In het Regeerakkoord zijn extra gelden voor de jeugdzorg uitgetrokken, maar deze zijn naar verwachting te beperkt.
In 2003 stelde de provincie al 3,2 miljoen euro aan eigen extra middelen ter beschikking om de wachtlijsten in de jeugdzorg te verminderen.