Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
42

Directie:
voorlichting

25-06-2003

Status:
informatie

Publiek bestel moet efficiënter en effectiever

Niet alleen fors bezuinigen, maar het publieke bestel als geheel verbeteren. Naast vergaand bezuinigen ook investeren in een sterke positie van de publieke omroep: beter publieksbereik van radio en televisie onder jongeren en minderheden, meer Nederlands drama in de programmering en vernieuwing en ontwikkeling van de publieke omroep. Er zullen keuzes in het takenpakket gemaakt moeten worden en de organisaties binnen het publieke bestel krijgen zeker te maken met organisatorische en personele veranderingen. Dat is de voorlopige reactie van staatssecretaris Van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen naar aanleiding van het onderzoeksrapport van het bureau McKinsey&Co over efficiency en effectiviteit van de publieke omroep. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van OC en W en in nauwe samenwerking met de publieke omroep tot stand gekomen. Staatssecretaris Van der Laan heeft het eindrapport "Organisatie- en efficiëntieverbeteringen Publieke Omroep" vandaag in ontvangst genomen.

Het kabinet heeft de publieke omroep een bezuiniging opgelegd van 40 miljoen euro in 2004 oplopend naar 80 miljoen euro in 2007. Met dit gegeven is McKinsey gevraagd om inzicht te geven in de efficiency en effectiviteit van de publieke omroep en de verbetermogelijkheden. Het ging daarbij om kostenbesparingsmogelijkheden op de (middel)lange termijn. Voorwaarde was dat de besparingsmogelijkheden geen afbreuk zouden doen aan de continuïteit en de verdere versterking van de programmatische en vernieuwende kwaliteit van de publieke omroep.

McKinsey stelt dat de efficiency en effectiviteit van de Nederlandse publiek omroep gunstig afsteken in vergelijking met buitenlandse publieke omroep en dat de huidige programmering zich sterk onderscheidt van de commerciële omroep. De besparingsmogelijkheden die McKinsey signaleert, zijn uitgewerkt in de vorm van een drieslag: vergroten van efficiency, verbreden van samenwerking, focus op kerntaken. McKinsey geeft aan dat door efficiencyverbeteringen in indirecte taken de indirecte kosten van de organisatie verder verlaagd kunnen worden met 30 tot 55 miljoen euro per jaar. Door effectievere samenwerking rond programma's kan 30 tot 51 miljoen euro op de programmakosten worden bespaard. Keuzes in het takenpakket kunnen een besparing opleveren van 44 tot 67 miljoen euro.

De financiële taakstelling van het kabinet heeft betrekking op de rijksomroepbijdrage en daarmee op alle instellingen en voorzieningen die uit de mediabegroting worden gefinancierd. Dit betekent dat de efficiency en effectiviteit van àlle organisaties in het publieke bestel zullen worden bekeken op hun mogelijkheid om bij te dragen aan de opgelegde bezuiniging, inclusief voorzieningen als de Wereldomroep en het Muziekcentrum van de Omroep. Daarnaast moeten financiële middelen worden vrijgemaakt om het programma-aanbod verder te verbeteren. Daarbij gaat het om het realiseren van een beter publieksbereik van radio en televisie onder jongeren en minderheden, verhoging van het aandeel Nederlands drama in de programmering en vernieuwing en ontwikkeling.

McKinsey heeft voor deze investeringen een bedrag geraamd van 40 tot 50 miljoen euro per jaar extra gedurende de komende vier jaar.

Om deze doelen te realiseren zal de publieke omroep moeten inzetten op een vergaand financieel herallocatie- en bezuinigingsprogramma.

Staatssecretaris Van der Laan wil in de komende periode intensief overleg voeren met de landelijke publieke omroep en andere organisaties in het publieke bestel. Beleidskeuzes zullen gemaakt worden in de meerjarenbegrotingen van de NOS en de Wereldomroep (september) en in de begrotingsvoorstellen van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer (november).


Zie ook:
persbericht

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl