Socialistische Partij

Van Bommel en Van Velzen met Irakezen: Geen troepen naar Irak

25-06-2003 * Vanochtend deelden Irakezen en Nederlanders van het Platform tegen de Nieuwe Oorlog flyers uit bij het Tweede-Kamergebouw in Den Haag. De actievoerders zijn tegen de uitzending van Nederlandse troepen naar Irak en huldigen het motto 'Irakezen baas in eigen land'. SP-Kamerleden Harry van Bommel en Krista van Velzen kwamen hen een hart onder de riem steken.

Van Bommel bij de demonstranten

De Tweede Kamer bespreekt vandaag de op handen zijnde missie naar Irak. De regering, gesteund door een meerderheid van de volksvertegenwoordigers, wil ingaan op het Brits-Amerikaanse verzoek om ondersteuning. De SP is tegen een Nederlandse bijdrage aan de bezettingsmacht.

SP-Kamerlid Harry van Bommel: "Er moet gewerkt worden aan een machtsoverdracht, zodat de Irakezen eindelijk zelf hun lot in handen krijgen. Het sturen van elfhonderd Nederlandse jongens en meisjes brengt dat niet dichterbij. Bovendien zouden wij door medebezetters te worden, de oorlog achteraf goedkeuren en een deel van de verantwoordelijkheid voor de situatie ter plekke op ons nemen. De Britten en Amerikanen hebben er met hun illegale aanvalsoorlog een zootje van gemaakt en het is ook dan aan hen om dat snel op te ruimen, niet aan ons."

zie ook Dossier Irak