Gemeente Apeldoorn


Enorme respons Apeldoornse jeugdpeiling

Op woensdag 25 juni heeft wethouder M.S.G. Walma-Schreur de eerste resultaten bekend gemaakt van de enquête die dit voorjaar onder 17.000 Apeldoornse jongeren in de leeftijd tussen 12 en 25 jaar is gehouden. De uitslagen van de enquête geven een positief beeld van de Apeldoornse jeugd. Met de jongeren in Apeldoorn gaat het over het algemeen goed. Ze maken zich weinig zorgen over de problemen van het leven. Klachten als somberheid of zenuwachtigheid komen bij minder dan 10% van de jongeren af en toe voor. Slechts een kleine minderheid spijbelt af en toe, bij minder dan 5% is er sprake van gebruik van harddrugs, gokken en mishandeling. Wel geven de jongeren aan dat er bij hen in de buurt onvoldoende mogelijkheden zijn voor vrijetijdsbesteding.

Ruim 7.000 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 24 jaar reageerden op het verzoek van de gemeente om een uitgebreide vragenlijst in te vullen over hun leefomstandigheden en wensen. De onderwerpen van de totaal 59 vragen varieerden van onderwijs, gezondheid, vrije tijd, woonomgeving en leefgewoonten tot persoonlijke vragen over pesten, gebruik van drank of drugs, diefstal en misbruik. De respons is opmerkelijk hoog; ruim 40% van de enquêteformulieren is teruggezonden, terwijl het landelijk gemiddelde bij jeugdonderzoek op 25% ligt. Dankzij deze hoge respons zijn de uitkomsten van de enquête erg betrouwbaar; tot op wijk- en buurtniveau is te zien wat de jeugd bezighoudt.

De enquête maakt deel uit van de jeugdmonitor, een breed onderzoek onder jongeren tot 25 jaar. De jeugdmonitor onderzoekt de behoeften en vragen van de Apeldoornse jeugd. Bij de uitgebreide jeugdmonitor worden, naast de jeugdpeiling, ook andere indicatoren betrokken zoals statistische gegevens (onder andere leerplicht- en politiecijfers), huidig aanbod van voorzieningen en een behoefteonderzoek voor de 0- tot 12-jarigen in de gemeente. Het eindrapport van de jeugdmonitor met een totaalanalyse en aanbevelingen is eind juli gereed.

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om voor de verbetering van de mogelijkheden voor de jongeren in Apeldoorn en zal de basis zijn voor het nieuwe jeugdbeleid van 2005-2008.

© 1996-2003 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1