Wageningen Universiteit

Gezamenlijk persbericht Centrum voor Landbouw en Milieu en Wageningen Universiteit, nr 043, 25 juni 2003

Wageningen Universiteit benoemt bijzonder hoogleraar Agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Wageningen Universiteit heeft dr. G.R. (Geert) de Snoo uit Leiden benoemd tot bijzonder hoogleraar Agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Deze leerstoel is een initiatief van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) dat daartoe speciaal de Stichting Leerstoel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer heeft opgericht. De benoeming is ingegaan per 1 mei 2003.

Dr. Geert de Snoo (1961) is werkzaam als universitair hoofd docent aan de Universiteit Leiden en is hoofd van de sectie Ecosystemen en Milieukwaliteit van het universitaire Centrum voor Milieukunde. Hij studeerde biologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en promoveerde in 1995 aan de Universiteit Leiden op een NWO-onderzoek over het beheer van akkerranden in relatie met verminderd gebruik van pesticiden. Daarbij onderzocht hij zowel de effecten voor natuur en milieu, als voor de akkerbouwer. In zijn verdere onderzoek richtte hij zich op de ecologische effecten van pesticidengebruik en op de inpasbaarheid en acceptatie van emissiebeperkende maatregelen voor de agrarische bedrijfsvoering en productieketen.

In zijn nieuwe functie als hoogleraar Agrarisch natuur- en landschapsbeheer zal hij zich gaan toeleggen op de doelmatigheid van beheersmaatregelen. In het opkomende onderzoeksterrein van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer is het nog niet duidelijk in hoeverre afzonderlijke beheersmaatregelen op het niveau van percelen of bedrijven effectief zijn voor bijvoorbeeld het behoud van bepaalde weidevogels of voor de flora en fauna van slootkanten of akkerranden.

In een tweede onderzoeksgebied zoekt De Snoo samenwerking met de maatschappijwetenschappen. Hoe kan een duurzaam agrarisch natuur- en landschapsbeheer worden georganiseerd en gefinancierd? Welke rol kunnen boerenverenigingen, natuurorganisaties, overheden en supermarkten hierbij spelen? Hoe kan worden ingespeeld op veranderingen in de Europese Unie?

De Snoo streeft daarbij naar een brede insteek vanuit zowel de kennisinstellingen, als betrokkenen, met name agrarische natuurverenigingen, levensmiddelenbedrijven, overheden en organisaties op het gebied van landbouw, natuur en recreatie. De leerstoel Agrarisch natuur- en landschapsbeheer maakt deel uit van de leerstoelgroep Natuurbeheer en plantenecologie van Wageningen Universiteit.

De nieuwe leerstoel is de eerste in zijn soort in Nederland en vult een lacune. Hij is ingesteld op initiatief van het Centrum voor Landbouw en Milieu om het agrarisch natuur- en landschapsbeheer een betere wetenschappelijke basis te geven en aldus bruggen te bouwen tussen landbouw en natuur. De speciaal opgerichte Stichting Leerstoel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer wordt dan ook gefinancierd door uiteenlopende partijen: LTO-Nederland, de Unie van Waterschappen, de Unie van Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.