Persberichten - 25/06/2003

D'Ieteren Activiteiten over het eerste halfjaar 2003

Autoverhuur op korte termijn : Avis Europe

Zie Avis Europe persbericht hierna.

Sinds het einde van de oorlog in Irak, bevinden de trends zich, wat autoverhuur betreft, opnieuw op hun niveau van voor het conflict. Tijdens het tweede kwartaal zijn de prijzen echter laag gebleven en het segment zakenverhuur, dat zich nog steeds onder het niveau van 2002 bevindt, blijft de gevolgen ondergaan van een sombere economie, trend die nog versterkt werd door het conflict in Irak. Volgens Avis Europe zal de vraag in dit segment nog een tijd zwak blijven.

De bedrijfsopbrengsten voor het eerste halfjaar 2003 zullen ongeveer 7% lager liggen dan in 2002. Over het hele jaar verwacht Avis Europe een daling van zijn bedrijfsopbrengsten (uitgezonderd Budget) van ongeveer 4 tot 7% (tegenover de in april aangekondigde 5 tot 10%). Ondanks het feit dat het vlootbeheer en de productiviteit van het personeel doeltreffender zijn in vergelijking met vorig jaar, bereidt Avis Europe zich voor op resultaten die in lijn liggen met de marktverwachtingen.

Met een zwakke Europese conjunctuur in het vooruitzicht, en zonder onvoorziene gebeurtenissen, verwacht Avis Europe overigens, bij het bekendmaken van zijn halfjaarlijkse resultaten op 1 september, een voorlopig dividend van 1,3 pence te kunnen aankondigen, wat lager is in vergelijking met het voorlopige dividend van 2,0 pence dat in 2002 aan de aandeelhouders werd gestort.

Autodistributie : D'Ieteren Auto

De inschrijvingen van nieuwe wagens in België zijn gedaald met 11% tegenover het eerste halfjaar van 2002, ondanks het feit dat talrijke constructeurs grootscheepse promotiecampagnes hebben gevoerd. Het merk Volkswagen is sinds mei aanwezig in het segment van de kleine monovolumes. D'Ieteren Auto heeft voor de eerste zes maand een daling gekend van zijn factureringsvolume voor nieuwe voertuigen, bedrijfsvoertuigen inbegrepen, van ongeveer 16%, tot 46.100 eenheden en een daling van zijn bedrijfsopbrengsten van ongeveer 4%. Het halfjaarlijkse resultaat zal nog beïnvloed worden door deze evolutie en de impact van de versterkte promotiecampagnes.

De waargenomen trends hebben de sector ertoe aangezet zijn marktraming voor 2003 te herzien tot 440.000 nieuwe wageninschrijvingen, een daling met 6% tegenover 2002. D'Ieteren Auto handhaaft zijn beoogde marktaandeel van 18% voor het hele jaar, zich daarbij steunend voor het tweede halfjaar op de nieuwe modellen die hoge volumes genereren, zoals de VW Touran, de Audi A3, de VW Transporter en de VW Golf die in november 2003 verwacht wordt. Rekening houdend met de verwachte bedrijfsopbrengsten van D'Ieteren Auto, de doorgezette promotiecampagnes tegenover een nog steeds heel sterke concurrentie, en de lanceringskosten voor de nieuwe modellen, wordt een daling verwacht van de resultaten voor 2003, in vergelijking met het vorige boekjaar.

Om de competitiviteit te herstellen en de toekomst te verzekeren van de VW-Audi agentschappen in de Brusselse regio die door D'Ieteren Auto zelf worden beheerd - naast het nationale netwerk van onafhankelijke dealers - zet het bedrijf zijn investeringsbeleid verder en is van plan een herstructureringsprogramma door te voeren. Naar gewoonte en overeenkomstig de wet, is D'Ieteren Auto gestart met de noodzakelijke besprekingen met zijn medewerkers en de vakbonden om de mogelijke sociale gevolgen hiervan te onderzoeken.

Herstelling en vervanging van voertuigbeglazing : Dicobel/Belron

In de lijn van 2002 heeft Belron zeer goede commerciële prestaties tijdens het eerste halfjaar 2003 gerealiseerd. Ondanks een ongunstige weerslag van de wisselkoersen, namen zijn bedrijfsopbrengsten toe met ongeveer 8% tegenover die van het eerste halfjaar 2002. De groep heeft zijn activiteiten op de meeste van zijn markten zien groeien dankzij de onafgebroken verbetering van de dienstenkwaliteit die hij aan de automobilisten en zijn partners aanbiedt. Belron werkte zijn geografische expansie verder uit door het ondertekenen van een franchisecontract in februari 2003 in Polen. Hij gaat bovendien verder met de uitwerking van zijn belangrijke programma voor de standaardisering van zijn IT-systemen, dat op termijn zijn operationele efficiëntie nog zal verbeteren.

Het boekjaar 2003 zou een nieuw jaar van stijgende bedrijfsopbrengsten moeten worden, ook al zullen de resultaten de invloed blijven kennen van de ontwikkelingskosten van de groep met het oog op zijn verdere groei.

Vooruitzichten van de groep D'Ieteren voor 2003

Rekening houdend met wat voorafgaat en overeenkomstig de aankondiging op de (Gewone) Algemene Vergadering van 5 juni laatstleden, verwachten wij een daling van de resultaten voor 2003 van de groep D'Ieteren in vergelijking met het vorige boekjaar.

Contactpersonen :

Jean-Pierre Bizet, Group Executive Vice President Benoît Ghiot, Group Financial Manager Catherine Vandepopeliere, Financial Communication Tel : + 32 (0)2 536.54.39 E-mail : financial.communication@dieteren.be

D'Ieteren zal zijn halfjaarlijkse resultaten publiceren op maandag 1 september 2003. Op die dag zullen ook een persconferentie en een analistenvergadering worden georganiseerd.

Einde persbericht.

Bron: D'Ieteren
Provider: Euronext Brussels