Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 25 juni 2003

Agalev wil dat lage-inkomensgezinnen voordeel
halen uit vrije energiemarkt


Een werkgroep gaat onderzoeken hoe de Sociale Huisvestingsmaatschappijen voor hun huurders voordelige elektriciteitscontracten kunnen afsluiten met de stroomleveranciers die zich op de vrije energiemarkt aanbieden. Dit antwoordde Vlaams minister van Huisvesting Marino Keulen op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Agalev).

Het zijn vooral de lage-inkomensgezinnen die het meeste te winnen hebben bij de voordelen van een vrije keuze van energieleverancier. Ervaringen in andere landen waar de liberalisering van de energiemarkt al eerder ingang vond, tonen evenwel aan dat deze lage-inkomensgzinnen deze voordelen aan zich laten voorbij gaan. De reden is dat deze mensen minder toegang hebben tot sommige informatiekanalen en zich minder actief richten tot instanties die informatie kunnen geven.

Sociale Huisvestingsmaatschappijen zouden hierbij een bemiddelende rol moeten spelen, vindt Agalev. Ze zouden in naam van hun bewoners op een centrale manier stroom kunnen aankopen. Ze kunnen een gezamenlijk contract afsluiten voor meerdere huizen- en appartementsblokken tegelijk. Op die manier kunnen ze voordeliger voorwaarden bedingen, want dan speelt de macht van het getal. Twee criteria spelen bij de keuze van zo'n centrale stroomleverancier een doorslaggevende rol: een voordelige kilowattuurprijs én een klantvriendelijke dienstverlening inzake rationeel energiegebruik, zoals spaarlampenacties of advies inzake energiebesparende maatregelen. Dit laatste stelt de sociale huurders in staat nog meer op hun energiefactuur te besparen. Het spreekt voor zich dat de bewoners nog altijd het recht behouden om zelf een andere keuze te maken.

Minister Keulen reageerde positief op het voorstel van Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux en geeft een werkgroep de opdracht om een werkmethode voor groepscontracten in overeenstemming met de wetgeving op overheidsopdrachten uit te werken.

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger: 0475-98.20.93 Ann De Martelaer, Vlaams volksvertegenwoordiger: 0476-92.76.16
---

Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02 552 42 13 fax: 02 552 44 31
e-mail: vl.parlm@agalev.be