Gemeente Alphen aan den Rijn


Koninginnebezoek Alphen aan den Rijn

Aandacht voor bedrijvigheid, woonfunctie en welzijn

Alphen aan den Rijn blikt tevreden terug op het bezoek van Koningin Beatrix op 24 juni 2003. Hare Majesteit bezocht Alphen aan den Rijn in het kader van een werkbezoek aan de Rijn- en Gouwestreek, onderdeel van het Groene Hart van Zuid Holland.

Deelnemers aan het gesprek met de koningin waren: Burgemeester Schoof, wethouder Wienbelt, directeur van WonenCentraal de heer Kuné, voorzitter van de VOA de heer Ponsioen en mevrouw Turkmen, directeur van de Stichting Welzijn.

De deelnemers aan het gesprek brachten koningin Beatrix in een ontspannen sfeer de specifieke kenmerken en problemen van Alphen aan den Rijn als centrumstad in het Groene Hart onder de aandacht. Zo werd onder meer gesproken over de Alphense inspanningen op het gebied van jongerenbeleid, de sociale cohesie met name in de ISV-wijken, over huisvestingsontwikkelingen en over de voorwaarden die nodig zijn om Alphen ook economisch gezond te houden. Hare Majesteit was met name geïnteresseerd in de wijze waarop de balans wordt gezocht tussen de harde en zachte kant van de stad en hoe wij daar als gemeente mee omgaan. Als stad in het Groene Hart ziet Koningin Beatrix vooral kansen als het gaat om de samenwerking tussen de verschillende organisaties. Alphen aan den Rijn is door zijn grootte nog overzichtelijk waardoor organisaties elkaar snel en goed kunnen vinden en samen de problemen kunnen aanpakken.

Dat die samenwerking werkt blijkt wel uit de ontwikkelingen in de ISV-wijken. Zo is kort geleden een kunstwerk onthult in de Edelstenenbuurt dat is gebaseerd op de prijs "Een kern met pit" die een paar jaar geleden werd gewonnen. Een prijs die wordt uitgereikt aan mensen die samen werken aan de leefbaarheid van hun woonomgeving. Toen Koningin Beatrix vroeg of een dergelijk kunstwerk intact blijft antwoordde de heer Kuné van WonenCentraal dat het daarvoor hoog genoeg hangt.

Ook was Koningin Beatrix van mening dat verloedering kan worden tegen gegaan door schade zo snel mogelijk te herstellen. Die mening werd door mevr. Turkmen en de andere deelnemens aan het gesprek gedeeld. Met buurtbeheerders en inzet van gemeente, politie en wonenCentraal zijn diverse projecten in wijken opgezet om hier invulling aan te geven.

Alphen aan den Rijn kent veel woningzoekenden. Maar liefst 12.000 mensen staan bij wonenCentraal geregisteerd. De meeste woningzoekenden zijn starters op de woningmarkt. En om deze mensen perspectief te kunnen bieden is onder andere herstructurering op de woningmarkt nodig. Dit omdat de vraag verandert door de vergrijzing in de samenleving en de toename van kleine huishoudens. Maar ook het leefbaar houden van de wijken door deze ontwikkelingen verdient voldoende aandacht. Een thema dat de bijzondere belangstelling heeft van de Koningin.

Koningin Beatrix was ook bijzonder geinteresseerd in de ontwikkelingen op het gebied van intensief ruimtegebruik, met name waar het gaat om de meerlaagse bedrijventerreinen. Dhr. Ponsioen van de VOA lichtte toe dat voor het terrein aan de Steekterweg een studie wordt verricht hoe dit kan worden uitgevoerd.

De conclusie van de Koningin Beatrix was dat de problemen waar Alphen aan den Rijn als centrumstad mee kampt zeer complex zijn. De behoeften van de inwoners en de bedrijven is groot maar de ruimte beperkt. Daarnaast spelen de problemen van het verkeer in relatie tot de veiligheid. Alphen aan den Rijn heeft in haar beleving dan ook veel werk te verzetten.

Bij haar vertrek gaf Koningin Beatrix aan bijzonder verrast te zijn door de architectuur van het nieuwe Stadhuis. De spectaculaire vormgeving van buiten en de prachtige ruimte binnen met een bijzonder lijnenspel maakten diepe indruk op haar. Het cadeau dat de Koningin namens de gemeente werd aangeboden, een schilderij van het stadhuis geschilderd door Willem van den Broek, gaf deze lijnen op een bijzondere manier weer. Zij stelde dit cadeau dan ook bijzonder op prijs.

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 25 juni 2003 laatste wijziging