CAMPINA BV

Campina opent nieuwe locatie voor productontwikkeling

Campina opent nieuwe locatie voor productontwikkeling Onderzoekscentrum Campina Innovation onderstreept internationale focus op innovatie

Campina bv, één van Europa's grootste zuivelondernemingen, opent vandaag in Wageningen haar nieuwe locatie voor onderzoek en productontwikkeling. De opening van Campina Innovation, de naam voor het nieuwe onderzoekscentrum, betekent de ultieme bundeling van Campina's innovatieve kracht op het gebied van consumptiemelkproducten (zogeheten witte zuivel). Meer dan dertig toponderzoekers van de groepen Campina Nederland, Campina Duitsland en Campina International gaan in Wageningen werken aan innovatieve zuivelproducten die internationaal vermarkt kunnen worden. De zuivelbollebozen uit acht landen dienen met hun concepten de door Campina gekozen groeistrategie, onder meer marktleiderschap met zuiveldranken in West-Europa en bovengemiddelde groei met desserts in Europa, tot volle bloei te brengen.
Campina Innovation opent vandaag feestelijk haar deuren met een symposium. Internationale sprekers geven hun visie op het thema: Innovatie drijft A-merken.

Campina Nederland (2002: omzet EUR 817 miljoen), Campina Duitsland (omzet in 2002: EUR 948 miljoen) en Campina International (2002: omzet EUR 508 miljoen) houden zich bezig met de ontwikkeling, productie, verkoop en distributie van zuivel- en zuivelverwante consumentenproducten in Europa. Het nieuwe Campina Innovation moet deze groepen de mogelijkheid bieden antwoorden te vinden op de wensen van de consument. Het accent ligt hier op innovaties in desserts en zuiveldranken, met gezondheid, gebruiksgemak, genieten en veiligheid als toonaangevende trends. Vanuit dat oogmerk opereert Campina Innovation. Doelstelling van de gezamenlijke ontwikkelingslocatie is om tegen lagere kosten én sneller dan voorheen marktrijpe zuivelinnovaties te lanceren.

De denkkracht van Campina Innovation staat vooral ten dienste van de hoofd-merken van de onderneming Campina: de merken Campina, Landliebe en Mona. Naar verwachting introduceren de onderzoekers van de witte zuivel dit jaar diverse nieuwe concepten, vier zijn er inmiddels op de markt. Zuiveldranken Campina Smoothie (Nederland) en Campina Optiwell (Duitsland), de gezondheidsbevorderende yoghurt Vifit Choless Control en de nieuwe yoghurtsorbet van Mona zijn voorbeelden van het werk van de onderzoekers.

'Innovatie is één van de belangrijkste pijlers voor de groei van Campina', zegt Toon van Hooijdonk, Corporate Director Research, Development and Quality Assurance. 'Daarom werkt Campina voortdurend aan het verbeteren van haar slagkracht. Innovatie gebaseerd op kennis van consumentengedrag, voldoende kritische massa op de belangrijkste kennisgebieden en transparante onderzoek- en ontwikkelingsprocessen zijn kritische succesfactoren voor marktgericht innoveren. En met succes. Niet voor niets zijn we in Nederland het grootste retailmerk en zijn we in Duitsland, de grootste consumentenmarkt van Europa, marktleider op het gebied van desserts. Ik ben ervan overtuigd dat Campina Innovation ons extra 'witte kracht' zal geven.'

Toon van Hooijdonk: 'De bundeling van capaciteiten, in Campina Innovation werken onderzoekers uit acht verschillende landen, betekent dat het centrum een interessante partner is voor diverse instituten om gezamenlijk projecten mee te ontwikkelen. De keuze voor Wageningen als vestigingsplaats is dan ook niet toevallig. De regio Wageningen heet door de aanwezigheid van diverse kennisinstituten en onderzoekscentra op het gebied van levensmiddelentechnologie niets voor niets in sommige kringen al food valley.'

De innovatie voor Campina als geheel is nu nadrukkelijk geconcentreerd in drie centra:

- Product- en procesvernieuwing voor de groep Kaas & Boter in Tilburg;

- Onderzoek naar gebruik en toepassing van ingrediënten voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie voor de groep Industriële Producten in Veghel;

- Onderzoek en ontwikkeling voor de groepen Campina Nederland, Campina Duitsland en Campina International in Wageningen.

De onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen van Campina waren vorig jaar goed voor een tiental octrooien op het gebied van verpakkingen, kaas, desserts en ingrediënten voor de voedings- en farmaceutische industrie.


- - -