Gemeente Amsterdam



Het Open Source Software Lab maakt software toegankelijk voor iedereen 23 juni 2003 - Johanneke Helmers
Het aanschaffen van software is een dure grap. Dat is bekend. Illegaal downloaden is dan voor velen zeer aantrekkelijk, maar er is een andere manier. Via het Open Source Software Lab Amsterdam kan iedereen gratis en legaal software paketten downloaden die vergelijkbaar zijn met de grote dure paketten. Op www.ossl.nl krijgt u zo toegang tot verschillende categorieën open source software.

Heel veel nuttige open source software is op internet te vinden, zoals Linux en Open Office; software waarvan de licentiekosten erg laag zijn, waarvan de broncode openbaar is en de gebruikers en ontwikkelaars met elkaar de verbeteringen delen. Tot voor kort was het gebruik feitelijk alleen weggelegd voor de experts. Het Open Source Software Lab (OSSL) brengt hier verandering in.

Gebruiksvriendelijke aanpak

Wat gebruikers zoeken is hulp bij het selecteren en toepassen van software. Wat is er te krijgen, wat is een betrouwbare en stabiele versie, kan ik met mijn kennisniveau de software installeren en aan de gang houden?

Het OSSL heeft een gebruiksvriendelijke aanpak ontwikkeld om geïnteresseerden op weg te helpen. De gedachte is heel eenvoudig; iedereen weet van zichzelf hoeveel ICT-kennis hij heeft en hoeveel moeite en tijd hij ervoor over heeft. Daarom wordt de software in het OSSL voorzien van een expertiseniveaus. Elk programma wordt vanuit meerdere perspectieven beoordeeld: het installeren en het toepassen. Voorlopig wordt gestart met 3 expertiseniveaus: de expert, de professionele gebruiker en iemand met gemiddelde kennis en ervaring en weinig tijd. Zo kan een bezoeker van de OSSL-site heel snel beoordelen of iets voor hem of haar geschikt is.

Wethouder

Mark van der Horst, wethouder ICT van de gemeente Amsterdam: 'Bij de gemeente Amsterdam zijn we al een tijdje bezig met open source. Wat ons opvalt is dat de kwaliteit in veel gevallen zich kan meten met commerciële alternatieven. Daarnaast ben je met open source software flexibeler in het maken van aanpassingen. Mij lijkt het verstandig om bij ICT- investeringsbeslissingen serieus te onderzoeken of inzet van open source tot besparingen en meer kwaliteit kan leiden.'

Het Open Source Software Lab (OSSL) is één van de projecten van Cyburg, de ICT-proeftuin van de stad Amsterdam. Het Open Source Software Lab heeft al contacten met de andere Open Source initiatieven in Nederland, zoals het programma OSSOS van de ICTU, en vergelijkbare projecten in andere steden, om tot een landelijk initiatief te komen op dit gebied.

Open source software Lab: www.ossl.nl

© Gemeente Amsterdam