Gemeente Amsterdam


Training van ambtenaren en bestuurders essentieel voor integriteit van de overheid
25 juni 2003 - Stefan Rutte

Burgemeester Cohen vindt het van groot belang dat ambtenaren en bestuurders zich bewust zijn van de integriteitaspecten in het werk. Het volgen van specifieke trainingen is hierbij een belangrijk hulpmiddel. Cohen zei dat in een speech tijdens de studiedag Integriteitsbeleid bij overheden en overheidsdiensten, waarin hij onder andere inging op het Amsterdamse integriteitbeleid. Eind dit jaar zullen 4000 Amsterdamse ambtenaren en bestuurders, inclusief de leden van het college van B&W, een training bij het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam hebben gevolgd.

Cohen was een van de sprekers tijdens de studiedag, die gehouden werd in Planetarium Gaasperplas en georganiseerd was door Studiecentrum Kerckebosch. In zijn speech ging Cohen in op het maatschappelijk debat rondom normen en waarden en integriteit bij overheden. Uit het onderzoek naar het integriteitbeleid van gemeenten blijkt dat Nederland in de wereld wordt gezien als een van de meest integere landen. Uit vergelijkend onderzoek van de organisatie Transparency Internationaal blijkt dat Nederland steevast voorkomt in de top tien van de meest integere overheden. Naar verhouding komen fraude, corruptie en machtsmisbruik weinig voor. Maar dat betekent volgens Cohen niet dat we op onze lauweren mogen rusten. Cohen is voor het voeren van een maatschappelijk debat over normen en waarden om duidelijkheid te scheppen over geldende regels, zowel over de inhoud van de regels als de manier waarop de regels worden toegepast. Daarnaast moet duidelijkheid worden geschapen over de rol van de overheid. Wanneer de overheid haar kerntaak niet uitvoert, bewijst zij de samenleving niet zomaar een slechte dienst, maar draagt zij direct bij aan een moreel verval. Controle en sancties zijn in de eerste plaats van belang voor de bestrijding van fraude en corruptie, maar Cohen pleit er voor dat men daarnaast wel moet leren hoe men in het werk tot een moreel oordeel moet komen. Dit als onderdeel van een veelzijdig integriteitbeleid.

De gemeente Amsterdam loopt voorop met het integriteitbeleid, zoals ook bleek uit het vorige week verschenen boek van de NRC-journalisten Verlaan en Dohmen, met als titel Kreukbaar Nederland. Amsterdam heeft in 2001 het Bureau Integriteit opgericht, dat uitgegroeid is tot een multidisciplinair expertisecentrum op het gebied van integriteit. Het bureau (vijftien medewerkers) doet onderzoeken en risicoanalyses, registreert meldingen en geeft trainingen en adviezen.

Daarnaast heeft de gemeente de gemeentelijke gedragscode voor ambtenaren en bestuurders ingevoerd, de klokkenluiderregeling ingesteld, de ambtseed heringevoerd en bij veel stadsdelen en diensten vertrouwenspersonen aangesteld.

Pb-112

© Gemeente Amsterdam