Gemeente Brunssum

Project Wijkwilligers in Brunssum start in Brunssum-Noord

Gemeente zoekt vrijwilligers

De gemeente Brunssum zoekt vrijwilligers voor maatschappelijke organisaties in Brunssum-Noord. Met dit project wil de gemeente mensen die nu werkloos zijn en ook anderszins maatschappelijk niet actief zijn, stimuleren om deel te nemen aan activiteiten in de eigen buurt of wijk. Dit vergroot niet alleen de kansen van deze mensen op een baan, maar versterkt ook de leefbaarheid van de eigen buurt. Het project 'Wijkwilligers in Brunssum' is opgezet door de gemeente Brunssum en de Provincie Limburg. Uitvoerders zijn het Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk (CMWW) en Bureau Actief.

Het project Wijkwilligers koppelt vraag en aanbod aan elkaar op het gebied van vrijwilligerswerk. Mensen die zich opgeven voor het project, gaan deel uitmaken van een vrijwilligerspool. Via deze pool kunnen organisaties, verenigingen en particulieren die vrijwilligers zoeken met de juiste man of vrouw in contact komen.

Ervaringen en contacten
Mensen die zich als vrijwilliger opgeven, kunnen aangeven voor welk soort werk zij in aanmerking willen komen. Het gaat daarbij om uiteenlopende (ondersteunende) werkzaamheden voor bijvoorbeeld sportverenigingen, muziekverenigingen, parochies, gemeenschapshuizen, ouderen- of gehandicaptenwerk, basisonderwijs, et cetera.

Het project richt zich met name op mensen die geen baan hebben, die graag een actieve rol in hun eigen wijk of buurt zouden willen spelen, maar die daarvoor de (sociale) contacten missen. Als 'wijkwilliger' krijgen de mensen een kans om hun talenten en kwaliteiten te benutten, ze doen ervaringen en contacten op die de kans op een baan vergroten, en ze leveren met hun betrokkenheid een bijdrage aan een goede sociale samenhang in de wijk of buurt.

Begeleiding
Voor het project zoekt de gemeente Brunssum vrijwilligers die een bijstandsuitkering hebben, bij het CWI (het arbeidsbureau) ingedeeld zijn in fase 4, woonachtig zijn in Brunssum-Noord, 't Heufke of de Rozengaard - en die zin hebben in vrijwilligerswerk in de eigen wijk of buurt! Deelname is vrijblijvend. Wie een baan als vrijwilligers accepteert, krijgt begeleiding van een medewerker van Bureau Actief die ervoor zorgt dat de vrijwilliger snel in het nieuwe werk kan meedraaien.

Het wijkwilligers-project in Brunssum-Noord is een pilot. Bij gebleken succes wordt het project uitgebreid naar de rest van Brunssum.

Meer informatie
Meer informatie? Bel met:

- CMWW (Centrum voor Maatschappelijk werk en Welzijnswerk), mevrouw W. Knooren, tel. (045) 525 02 50;

- Wijkpost Noord, mevrouw N. Fluit, tel. (045) 564 27 44 (maandag van 12.30-16.30 uur, dinsdag van 9.00-16.30 uur en vrijdag van 9.00-12.00 uur);

- Bureau Actief, mevrouw B. Meurs of de heer J. Nienenhuis, tel. (045) 525 02 50 (iedere dinsdag van 9.00-12.00 uur).