FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Persbericht van : 25 / 06 / 2003

Aflatoxinen in pistachenoten

Na steekproefsgewijze monsternemingen in de detailhandel heeft het Voedselagentschap een besmetting met mycotoxinen vastgesteld in gezouten pistachenoten afkomstig uit Iran en die werden ingevoerd via Duitsland en Spanje.

De in de betrokken loten aangetoonde gehalten mycotoxinen overschrijden ruim de toegelaten normen. Om die reden is het nodig deze loten uit de handel te nemen. Aflatoxine is een mycotoxine dat door een bepaalde schimmel wordt gevormd. Meer omtrent deze stof kan gevonden worden in de publicatie van het Agentschap "Weten over eten" vragen 26 en 27. Deze informatie is eveneens te vinden op de website van het FAVV : http://www.favv.be/ (rubriek ´Onderwerpen / Mycotoxinen´).

De twee betrokken loten werden door hetzelfde Belgisch bedrijf verwerkt, verpakt en vervolgens verdeeld in de Belgische handel. Een gedeelte van deze loten werd uitgevoerd naar Frankrijk en Luxemburg. Beide Lidstaten werden officieel op de hoogte gebract via het Europees Rapid Alert Systeem.

Het Belgisch bedrijf heeft onmiddellijk zijn klanten verwittigd en hen gevraagd de betrokken pistachenoten terug te roepen. De betrokken pistachenoten waren in de detailhandel te vinden onder twee vormen : hetzij zakjes van 250 gram hetzij schaaltjes van 125 gram. De doorschijnende verpakkingen dragen een geel-groen meertalig opschrift: "Getrocknete Früchte - Gedroogde vruchten - Fruits secs Dried Fruit". De betrokken loten dragen een houdbaarheidsdatum (THT / DLUO) gaande van 25/02/04 tot 28/05/04. De vermelding "emb. par fidafruit", is, weliswaar discreet, aangebracht naast de barcode op de verpakking evenals de vermelding "Origine IRAN IRAANSE product" en "pistaches grillées salées gezouten pistachenoten".

Een afbeelding van de verpakking kan als bijlage van deze mededeling gevonden worden evenals op de website van het Voedselagentschap www.favv.be (zie bijlage).

De handelaars die pistachenoten van de betrokken loten in bulk verkochten zijn er aan gehouden dit kenbaar te maken in hun handelszaak.

Het Voedselagentschap raadt aan de hierboven beschreven pistachenoten niet te verbruiken en deze terug te bezorgen naar de verkooppunten die werden verwittigd.

Bijlage