Persberichten - 25/06/2003

Electrabel aandeelhouder van Compagnie Nationale du Rhône voor 17,86%

Als Europees energiebedrijf ontwikkelt Electrabel zijn product- en dienstenaanbod overal in Europa.

In dat kader wenst Electrabel een belangrijke rol te spelen op de Franse markt die een volume vertegenwoordigt van ongeveer 470 TWh. Vanaf juli 2004 zal deze markt voor 70% worden opengesteld voor concurrentie. Het is onze ambitie om in Frankrijk op termijn een aandeel van 10% van de vrijgemaakte markt te veroveren.

In augustus 2001 heeft Electrabel in samenwerking met Compagnie Nationale du Rhône, de tweede elektriciteitsproducent in Frankrijk, een gemeenschappelijk commercieel filiaal opgericht: Energie du Rhône.

Dit nieuwe bedrijf, met zetel in Lyon, commercialiseert voor rekening van de twee moederbedrijven de elektriciteit die door CNR geproduceerd wordt en de elektriciteit die Electrabel verkoopt in Frankrijk. Het biedt de in aanmerking komende klanten ook een breed scala energiediensten aan.

Daarnaast heeft Electrabel in november 2002 een commercieel en industrieel samenwerkingsakkoord gesloten met Société Hydroélectrique du Midi (SHEM), een filiaal van de SNCF. Dit akkoord regelt de aankoop door Electrabel sinds 1 mei 2003 van de volledige jaarlijkse elektriciteitsproductie van SHEM (773 MW geproduceerd door 49 waterkrachtcentrales) en bepaalt ook dat Electrabel instaat voor de exploitatieplanning van SHEM. Het piekvermogen van SHEM vormt een interessante aanvulling voor de energie die Electrabel verkoopt in het kader van Energie du Rhône.

Als gevolg van recente veranderingen in de Franse wetgeving is het nu voor een privé-aandeelhouder, in casu Electrabel, mogelijk om een participatie te nemen in het kapitaal van CNR, op twee voorwaarden: de participatie moet onder de 50% blijven en is afhankelijk van de officiële publicatie van een uitvoeringsdecreet.

Dit decreet is op 17 juni jongstleden gepubliceerd in het Journal Officiel waarna Electrabel een participatie van 17,86% genomen heeft in het kapitaal van CNR. Op 25 juni heeft Electrabel voor de eerste maal als aandeelhouder deelgenomen aan de algemene vergadering van CNR.

De gunstige afwikkeling van dit dossier is mogelijk gemaakt door het feit dat Electrabel deel uitmaakt van de groep Suez.

Willy Bosmans, gedelegeerd bestuurder van Electrabel, verklaarde: Het gaat hier om een cruciale ontwikkeling in de strategie van Electrabel op de Franse markt. Deze participatie versterkt het strategische samenwerkingsakkoord tussen Electrabel en CNR en draagt tevens bij tot de diversificatie van de productiemiddelen van Electrabel zowel op geografisch vlak als wat betreft de aanwending van hernieuwbare energiebronnen. De participatie consolideert ook onze positie als vooraanstaande privé-operator op de Franse elektriciteitsmarkt. Dit is een bijkomende troef voor de betrouwbaarheid en de kwaliteit van ons aanbod naar de Franse vrijgemaakte klanten toe.

Electrabel, een Europese leverancier van globale energieoplossingen op maat

Electrabel behoort tot de kopgroep van de energieondernemingen in Europa en is marktleider in de Benelux. Zij grijpt de opening van de elektriciteits- en aardgasmarkt aan om haar aanbod van energieproducten en -diensten uit te bouwen in Europa. Voor elke klant heeft ze een aanbod dat gekenmerkt is door kwaliteit en nabijheid en dat steunt op commerciële dochterondernemingen en partnerschappen met plaatselijke operatoren. Haar doelstelling is: haar elektriciteitsverkoop van 1999 verdubbelen in volume tegen 2004.

Electrabel beheert in Europa een gediversifieerd productiepark van meer dan 27 000 MW en oefent tradingactiviteiten uit op alle energiemarkten. In België exploiteert zij distributienetten voor elektriciteit en aardgas in opdracht van distributienetbeheerders.

Electrabel maakt deel uit van Tractebel, een internationale onderneming in het vlak van energie en diensten, dochter van SUEZ.

Pers:
Investor relations:
Lut Vande Velde
( +32 2 518 63 47
lut.vandevelde@electrabel.com

Patrick H. De Vos
( +32 2 518 65 90
patrick.devos@electrabel.com

Fernand Grifnée
( +32 2 518 63 34
fernand.grifnee@electrabel.com

Jan Van Brabant
( +32 2 518 65 99
jan.vanbrabant@electrabel.com

www.electrabel.com


Bron: Electrabel
Provider: Euronext Brussels