Gemeente Eindhoven

Persbericht: 25 juni 2003, no. 115

Pleincollege Aloysius/De Roosten besparen bijna 24 % koolstofdioxide

Wethouder verliest weddenschap met leerlingen

Wethouder Kuppens heeft een weddenschap met leerlingen van Pleincollege Aloysius/De Roosten verloren. De leerlingen hebben met de wethouder gewed dat zij in twee maanden tijd tenminste 8% minder koolstofdioxide zouden verbruiken. Dat werd uiteindelijk bijna 24%. De school krijgt van de wethouder aanstaande donderdag 26 juni twee zonnepanelen. Wethouder Kuppens overhandigt deze tijdens de diploma-uitreiking van de deelnemers in de Tongelreep rond 20.00 uur.

Aan de weddenschap deden meer dan veertig leerlingen uit twee eindexamenklassen biologie mee. Zij bespaarden energie door bijvoorbeeld minder lang te douchen, de televisie helemaal uit te zetten, lichten uit te doen in kamers waar niemand is, de stekker uit de oplader van de telefoonoplader te halen als er niet opgeladen hoeft te worden enz. Eén van de leerlingen fietste twee maanden lang vanuit Geldrop naar Eindhoven in plaats van met de scooter te gaan. Hij is verantwoordelijk voor de helft van de energiebesparing.

De weddenschap is een onderdeel van The Bet, een project dat georganiseerd is door Jongeren Milieu Aktief (JMA). Zij organiseren The Bet naar aanleiding van Kyoto-verdrag '97. In 1997 spraken alle landen in het Japanse Kyoto af hoeveel CO2 zij moeten besparen om het broeikaseffect te verminderen. De Europese landen beloofden 8% CO2 te besparen voor 2012.
Aan The Bet doen landelijk 1300 leerlingen mee.

© 2003 Gemeente Eindhoven