D66

Nieuwe hoop voor Film-CV

Cultuur

Bert Bakker

25-06-2003 - De wens van D66 om de succesvolle fiscale stimulering van de Nederlandse film (Film-CV) voor in ieder geval twee jaar te prolongeren, lijkt te worden gedeeld door een meerderheid in de Tweede Kamer. Een motie van Bert Bakker in het debat over de voorjaarsnota, is meeondertekend door CDA, PvdA, VVD en GroenLinks. Volgens Bakker is dat een sterk signaal dat de Tweede Kamer niet zomaar afwil van de regeling, en zeker niet zonder een deugdelijk evaluatie.

De Film-CV is door Paars-II ingevoerd met het doel om in vijf jaar een krachtige impuls te geven aan de Nederlandse film. Door de maar liefst negen tussentijdse wetswijzigingen is de Film-CV effectief niet meer dan drie jaar in werking geweest. Van de beloofde evaluatie hebben wij nog niets gezien, maar het kabinet wil wel van de Film-CV af, aldus Bakker. De Democraten willen dat voorkomen, omdat de Film-CV zeer succesvol lijkt te zijn. Bakker: Het marktaandeel van de Nederlandse film is gemeten in aantallen bioscoopbezoekers gestegen van drie naar maar liefst elf procent.

D66 wil dat het kabinet de Film-CV met twee jaar verlengt, zodat de fiscale faciliteit alsnog de geplande vijf jaar in gebruik zal zijn. Daarnaast wil Bakker dat de regering alsnog tot een deugdelijke evaluatie van de Film-CV komt. De motie van de Democraten vraagt het kabinet om met Prinsjesdag een voorstel te doen voor verleging van de Film-CV. Maar als de kamer deze motie aanneemt, verplichten wij ons zelf natuurlijk ook de nodige middelen te vinden. Daarbij mogen we niet uit het oog verliezen dat de Film-CV niet alleen zorgt voor een culturele, maar ook voor een sterke economische impuls aldus Bakker.