Gemeente Leiden

Persbericht

Spectaculaire start schoonmaakactie "Parade Prikstok" op basisschool De Zwaluw

Publicatiedatum: 23 juni 2003

Woensdag 25 juni, van 12 tot 14 uur, pakken omwonenden, ouders, leerkrachten en kinderen van basisschool De Zwaluw II -samen met de sector Wijkbeheer- zwerfvuil en onkruid rond de school aan. Dat gebeurt -in het kader van het Fonds Wijkinitiatieven van de gemeente- met een bijzondere eerste schoonmaakactie: Parade Prikstok. Wethouder Rogier van der Sande (Wijkbeheer) geeft het startschot voor de actie. Na deze eerste actie zullen de initiatiefnemers zelf volgende opruimacties organiseren om de groenstrook en de omgeving van de school schoon en groen houden.

Het schoonmaakinitiatief Parade Prikstok dingt mee naar de Leiden Ruimt Op!-prijs die in het najaar wordt uitgereikt.

Iedereen is van harte welkom om bij de feestelijke start aanwezig te zijn.

Locatie: basisschool De Zwaluw II, Mary Zeldenrustweg 18 (in de Stevenshof).

Tijd: 12 tot 14 uur.

Parade Prikstok

Van de start van de schoonmaakactie wordt iets bijzonders gemaakt: een plechtige Parade Prikstok met theater. Hiervoor hebben de kinderen, onder leiding van een toneelspeler, flink geoefend.

Na de schoonmaakactie maakt de sector Wijkbeheer van de gemeente de groenstrook vrij van onkruid, zodat de initiatiefnemers er op zaterdag 28 juni een mooie en nette groenstrook van kunnen maken.

De schoonmaakactie rond De Zwaluw II is een van de 47 plannen die zijn goedgekeurd voor het Fonds Wijkinitiatieven. Er zijn 36 aanvragen ingediend voor in het totaal 54 plannen, waarvan er dus 47 zijn goedgekeurd. Het plan voor de schoonmaakactie is door buurtbewoners ingediend bij het Fonds Wijkinitiatieven en wordt gedeeltelijk gefinancierd door het fonds. Andere sponsors zijn de wijkraad en een tuincentrum.

Fonds Wijkinitiatieven

De gemeente stelt via het Fonds Wijkinitiatieven twee keer per jaar, tijdens de voorjaars- en najaarsactie, een bedrag beschikbaar voor initiatieven om de wijk groener te maken, schoonmaakacties te organiseren en speeltoestellen en speelplekken op te knappen en te onderhouden.

Buurtverenigingen, bedrijven en scholen kunnen plannen indienen bij het Fonds Wijkinitiatieven van de gemeente Leiden. Deze plannen kunnen bestaan uit een schoonmaakactie, een actie om de wijk groener te maken zoals het adopteren van plantenbakken en het herinrichten van een gemeenschappelijke tuin, of uit een actie om speeltoestellen en speelplekken op te knappen.

Het beste plan op het gebied van schoonmaken wordt beloond met de " Leiden Ruimt Op!- prijs".

Om goedgekeurd te worden moeten plannen aan een aantal voorwaarden voldoen.

* Plannen moeten ten goede komen aan het milieu in de eigen straat of buurt.

* Naast het bedenken van het plan, is het de bedoeling dat initiatiefnemers ook meehelpen aan het uitvoeren daarvan.
* Een plan moet door een groot aantal mensen uit de straat of buurt gesteund worden.

Tenslotte weegt een plan waar mensen ook op de lange termijn wat aan hebben zwaarder dan een eenmalige actie.

Iedereen is van harte welkom om bij de feestelijke start aanwezig te zijn.

Deze pagina is gewijzigd op 26-06-2003