Gemeente Den Helder

20-06-2003
Sportonderscheidingen en Parade der Kampioenen

Woensdagavond 25 juni vindt vanaf 19.30 uur in de bovenfoyer van schouwburg De Kampanje de jaarlijkse Parade der Kampioenen plaats. Hierbij ontvangen alle Helderse sporters en sportteams die in het afgelopen sportseizoen op het allerhoogste nationale niveau Nederlands kampioen zijn geworden of zelfs een Europese of wereldtitel hebben behaald, uit handen van sportwethouder Eljo Vos en loco-burgemeester Robbert Waltmann de gemeentelijke Sportpenning 2002/2003.

Tijdens deze feestelijke bijeenkomst reiken zij ook de gemeentelijke sportonderscheidingen uit. De gemeentelijke Sportprijs 2002/2003, bestaande uit een geldprijs van * 500,-, is bestemd voor een sporter, team of organisatie die zich op sportief danwel organisatorisch gebied buitengewoon heeft onderscheiden. De gemeentelijke Sporttrofee 2002/2003 wordt toegekend aan een persoon of organisatie die zich al jarenlang buitengwoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de Helderse sport.

Dit jaar heeft de jury bij hoge uitzondering besloten de sportprijs in tweevoud uit te reiken.

De Sportprijs 2002 / 2003 van de gemeente Den Helder, waaraan een geldbedrag van 500, is verbonden, gaat dit jaar naar:


1. Startgemeenschap Noordkop / Zeemacht
Juryrapport:
Ontwikkelingen in het wedstrijdzwemmen clubs worden uitgesloten van wedstrijden als de club niet met een team kan meedoen maakten het dringend noodzakelijk om beter samen te werken. De zwemclubs Noordkop en Zeemacht hebben dit zeer adequaat opgepakt door een startgemeenschap in het leven te roepen. Op deze manier kan op heel efficiënte wijze badwater worden ingehuurd voor trainingen en kunnen representatieve selecties worden geformeerd voor de wedstrijden. De samenwerking heeft ook al zeer positieve sportieve resultaten opgeleverd en ook op landelijk niveau presteren de zwemmers van de Startgemeenschap Noordkop / Zeemacht goed.
De jury kent de Startgemeenschap de Sportprijs 2002 / 2003 toe omdat zij met enthousiasme en inzet hebben gewerkt aan de samenwerking en daardoor een grote bijdrage hebben geleverd aan de beoefening en de beleving van de zwemsport in onze gemeente.


2. M.P. Nuijens
Juryrapport:
Deze Helderse atleet is op dit moment het exponent van de Helderse topatletiek. Op jonge leeftijd heeft hij op nationaal en internationaal niveau aansprekende resultaten behaald. Zo won hij in 2002 het NK indoor, hij verbeterde regelmatig zijn persoonlijk record bij zowel hoog als verspringen, hij won de Gouden Spike en op het Interland Nederland Duitsland in München werd hij Sportman van de dag. Dit jaar werd hij 4e bij het NK indoor in Gent en bij de overgang van de A junioren naar de senioren dit jaar, vestigde hij direct een clubrecord op het onderdeel hoogspringen met een sprong van 2.04m. Martijn streeft ernaar om de limiet voor deelname aan de Europese kampioenschappen hoogspringen, te weten 2.18m, te halen. Dit jeugdige talent klopt nadrukkelijk aan de deur van de Olympische atletiekselectie.
Martijn Nuijens krijgt de gemeentelijke Sportprijs 2002 / 2003 omdat hij met zijn sportiviteit en inzet een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de beoefening en beleving van de atletiek in de gemeente Den Helder.

De Sporttrofee gaat naar:
H.G. Wijnants

Juryrapport:
De heer Wijnants is al 35 jaar voorzitter van de afdeling Elementair Zwemmen van M.S.V. Zeemacht. Vanaf de jaren 60 krijgen heel veel Helderse kinderen zwemles van hem en hij is in de herinnering van velen steevast verbonden aan hun eerste spartelende pogingen op weg naar het zwemdiploma, dat in een waterrijke gemeente als Den Helder onontbeerlijk is.
Veel van deze kinderen stroomden na het behalen van de benodigde zwemdiploma's door naar de afdeling wedstrijdzwemmen en hebben, ook op nationaal niveau, goede resultaten behaald.
Tevens zorgt de heer Wijnants ervoor dat er voldoende leidinggevenden, instructeurs en assistenten beschikbaar zijn voor de zwemlessen. De heer Wijnants vervult deze functies op vrijwillige basis en met veel enthousiasme.
In een stad waar water zo prominent aanwezig is, is de enorme inzet van de heer Wijnants in het zwemonderricht van groot belang voor zowel de veiligheid van de kinderen als voor het plezier in zwemmen als sportieve activiteit.
De jury is van oordeel dat de heer Wijnants met zijn enthousiasme en inzet gedurende een groot aantal jaren een zeer grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de zwemsport in onze gemeente, en reikt de heer Wijnants met veel genoegen de gemeentelijke sporttrofee 2002/2003 uit.

Parade der Kampioenen:
Tot op heden zijn de volgende sporters Nationaal kampioen geworden: Ria Baars Moderne vierkamp
Tanya ten Velde Duatlon
Piet Salm Schietsport
Jay van der Ruit Rhönradturnen
Damien Stijnis Nunchaku
Jelle Heijdeman Powerliften
Hetty Everhardus Atletiek
Désirée Dümpel Bodybuilden
Joel Beekes Turnen
Shannon Philipsen Judo
Marja Mulder Atletiek
Basketbal Minis
Basketbal meisjes kadetten
Watervogels Dames Zaalvoetbal