Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Van den Doel vervangt Sokolov op Essent NK Schaken

HAARLEM - Oud-Nederlands kampioen Ivan Sokolov heeft deze week afgezegd voor het Nederlands kampioenschap 2003. In plaats van de nummer drie van vorig jaar zal Erik van den Doel deelnemen aan de nationale titelstrijd, die van 25 juni tot en met 5 juli wordt gespeeld in schouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Ivan Sokolov heeft in een brief aan de schaakbond aangegeven het niet eens te zijn met de geboden financiële condities voor het NK. Dat was reden voor de Bosnisch-Nederlandse grootmeester om af te zeggen.

Met Erik van den Doel heeft Ivan Sokolov een waardig vervanger gekregen. De Leidse grootmeester werd vorig jaar vijfde, maar hij versloeg wel de latere kampioen Loek van Wely. Bovendien eindigde hij in het NK 2001 nog samen met Van Wely als eerste. Van den Doel is voorts al jaren een succesvol lid van het Nederlandse Olympiadeteam.

Het deelnemersveld bestaat uit Loek van Wely (GM 2675), Sergei Tiviakov (GM 2623), Erik van den Doel (GM 2588), Friso Nijboer (GM 2562), John van der Wiel (GM 2508), Ruud Janssen (IM 2483), Sipke Ernst (IM 2475), Daniël Stellwagen (IM 2467), Erwin l'Ami (2433) en Jop Delemarre (IM 2418).

---

BIS verslaat VastNed Rotterdam

BIS heeft zaterdag in een uitwedstrijd Vastned Rotterdam verslagen met 5,5 4,5. Daardoor is zeker dat het Apeldoornse schaakteam volgend seizoen opnieuw uitkomt in de Meesterklasse, de hoogste schaakdivisie in Nederland.
GM Igor Glek was als eerste klaar via een remise tegen de Duitse IM Fabian Doettling. Het volgende halve punt kwam van GM Boris Avrukh. De Israëliër, die tweemaal jeugdwereldkampioen is geweest, is al vier jaar lid van BIS, maar heeft niet eerder gespeeld. Met zwart bleef de stelling in evenwicht tegen de Belgische GM Winants. BIS kwam op voorsprong toen de Spaanse GM Alfonso Romero Holmes via een stukoffer GM Roland Schmaltz spectaculair van het bord speelde. Schmaltz is tweevoudig wereldkampioen 1-minuut schaak op internet. Arthur van de Oudeweetering kwam in wederzijdse tijdnood remise overeen met IM Bruno Carlier. De stand kwam bij de eerste tijdcontrole weer in evenwicht toen Harrie de Bie in slechtere stelling door de vlag ging tegen Frank van Harreveld.
Op de overige borden werd nog flink gestreden. Net voor de tweede tijdcontrole troefde IM Sipke Ernst GM Harmen Jonkman af in een eindspel van paard-loper tegen toren. IM Manuel Bosboom verloor een toreneindspel met een pion minder van IM Jeroen Bosch. Lucien van Beek kwam via een paard-pionnen eindspel tot remise tegen Marcel Piket. Met een overwinning van Merijn van Delft op wereldkampioen correspondentieschaak Timmerman wist BIS zich al verzekerd van één matchpunt. De winst werd binnengehaald door IM Alexander Kabatianski. Hij speelde een solide remise tegen de Nederlandse dameskampioen IM Peng.
Op zondag 11 mei spelen alle teams van de Meesterklasse de gezamenlijke slotronde in
Denksportcentrum Apeldoorn.

Klik hier voor het naspelen van de partijen.

VastNed Rotterdam BIS Apeldoorn 4,5 5,5
R. Schmaltz - Alfonso Romero Holmes 0 - 1
L. Winants - Boris Avrukh 0,5 - 0,5
F. Doettling - Igor Glek 0,5 - 0,5
J. Bosch - Manuel Bosboom 1 - 0
H. Jonkman - Sipke Ernst 0 - 1
Z. Peng - Alexander Kabatianski 0,5 - 0,5
B. Carlier - Arthur van de Oudeweetering 0,5 - 0,5 G. Timmerman - Merijn van Delft 0 - 1
M. Piket - Lucien van Beek 0,5 - 0,5
F. van Harreveld - Harrie de Bie 1 - 0

Zie verder www.sbsa.nl

---