Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

De culturele identiteit in Georgisch grensgebied


woensdag 25 juni 10.00 uur


Promotie Culturele antropologie

Mathijs Pelkmans onderzocht de wisselwerking tussen macht en identiteit in de autonome provincie Adjarië, een grensgebied van de Georgische Republiek aan de oostelijke kust van de Zwarte Zee. Hij analyseerde hoe veranderingen in culturele identiteit samenhangen met de ontmanteling van de Sovjet-Unie en de opening van het IJzeren Gordijn tussen Georgië en Turkije. Het wegvallen van sociaal-economische zekerheden, de hernieuwing van grensoverschrijdende contacten en de terugkeer van afwijkende meningen, hebben tegenstrijdigheden en onvolmaaktheden in lokale denkbeelden over religie, etniciteit en moderniteit zichtbaar gemaakt. Deze bedreigingen voor de eigen identiteit hebben de inwoners van Adjarië aangespoord om verschillen tussen henzelf en anderen te benadrukken en uit te vergroten. De scheidslijnen tussen christendom en islam, tussen Georgiërs en Turken en tussen Azië en Europa zijn hierdoor versterkt.

M.E. Pelkmans: Uncertain divides: Religion, ethnicity, and politics in the Georgian borderlands. Promotor is prof. dr. A. Blok.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl. De UvA is gesloten op maandag 9 juni (2e Pinksterdag).