Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Een richtlijn voor de behandeling van schouderontwrichting


woensdag 25 juni 12.00 uur


Promotie Geneeskunde

Acute schouderontwrichting is de meest voorkomende ontwrichting van het lichaam. Schouderontwrichting komt vooral voor bij mensen tussen de vijftien en de veertig jaar en bij oudere vrouwen. De oorzaak in de eerstgenoemde categorie is meestal een sportblessure, in de tweede groep een val. Uit literatuuronderzoek en een enquête over diagnostiek en behandeling van schouderontwrichting in Nederlandse ziekenhuizen blijkt de noodzaak van een richtlijn. Bij patiënten met een ongecompliceerde ontwrichting is een röntgenfoto lang niet altijd nodig. De beste nabehandeling is kortdurende immobilisatie.

R.L. te Slaa: The acute first-time anterior shoulder dislocation. Promotoren zijn prof. dr. R.K. Marti en prof. dr. P.M. Rozing (UL).

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl. De UvA is gesloten op maandag 9 juni (2e Pinksterdag).