Partij van de Arbeid

STICHTING ANNE VONDELINGPRIJS

Den Haag, 5 juni 2003

PERSBERICHT

ANNE VONDELINGPRIJS 2002 VOOR LIDY NICOLASEN EN MICHIEL ZONNEVELD

De jury van de stichting Anne Vondelingprijs heeft besloten de prijs voor politieke journalistiek dit jaar toe te kennen aan zowel Lidy Nicolasen (De Volkskrant) als Michiel Zonneveld (Vrij Nederland).

Het is voor het eerst dat de jury de prijs toekent aan twee journalisten van verschillende bladen. De jury is tot dit uitzonderlijke besluit gekomen omdat naar haar oordeel de in 2002 gepubliceerde artikelen van Nicolasen en Zonneveld van evenwaardige kwaliteit zijn. De jury is zeer ingenomen met de manier waarop beiden vanuit een onafhankelijke wijze van denken tot hun observaties en beoordelingen van de politiek komen. Beiden schrijven eigenzinnig en verhelderend over zowel de politiek als de journalistiek in het uiterst roerige jaar 2002.

Op woensdag 25 juni 2003 wordt de Anne Vondelingprijs uitgereikt om 16.00 uur in de Eerste Kamer. De ex aequo keuze voor Lidy Nicolasen en Michiel Zonneveld wordt tijdens deze bijeenkomst nader toegelicht door de jury. Deze bestaat dit jaar uit Max de Bok (voorzitter), Tineke Lodders, Greetje Lubbi, en Harry van Wijnen.

De Anne Vondelingprijs wordt dit jaar voor de tweeëntwintigste maal toegekend.

In 1980 werd de Anne Vondelingprijs ingesteld door Joop den Uyl. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan de auteur(s) van een artikel of een reeks van artikelen die blijk geven van een kritische visie op de politiek en waarin op heldere wijze politieke problemen toegankelijk worden gemaakt. Bij haar oordeel besteedt de jury bovendien aandacht aan goed taalgebruik.



Partij van de Arbeid