Erasmus Universiteit Rotterdam

25 juni 2003

European Family Business Institute van start

Onderzoeksinstituut speciaal voor familiebedrijven

Op woensdag 25 juni 2003 gaat aan de Erasmus Universiteit Rotterdam het European Family Business Institute (EFBI) officieel van start. Dit instituut, gelieerd aan de Faculteit der Economische Wetenschappen, heeft daartoe een aantal sprekers uitgenodigd, waaronder J.F. van Seumeren, president en CEO van Mammoet Holding bv. EFBI stelt zich ten doel om de kennis over familiebedrijven, hun bijdrage aan de maatschappij en de wijze waarop zij worden geleid te vergroten.

In Nederland zijn familiebedrijven verantwoordelijk voor veertig tot zestig procent van de werkgelegenheid. Zij zijn van groot belang voor het bruto nationaal product. De tweehonderdduizend familiebedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan groei, stabiliteit en gezondheid van de moderne economie. Toch is er weinig bekend over de specifieke bijdrage van familiebedrijven aan de maatschappij. Dat geldt ook voor de wijze waarop zij het beste kunnen worden geleid.

Het EFBI is een gezamenlijk initiatief van de Erasmus Universiteit Rotterdam en drie in het familiebedrijf gespecialiseerde partners: Arenthals Grant Thornton accountants en adviseurs, MeesPierson en Fortis Bank.

Het instituut, ondergebracht bij de Faculteit der Economische Wetenschappen, is onderdeel van een breder initiatief: het Rotterdam Programme on Entrepreneurship. Als onderdeel van dit programma EFBI reeds gezamenlijke onderzoeksprojecten met onderzoeksbureau EIM op het gebied van innovatie en prestaties van familiebedrijven. Het college Family Business als onderdeel van het nieuwe FEW-masterprogramma Economics & Business staat op het conto van het EFBI. Belangrijkste doelstellingen van het EFBI zijn het verrichten van wetenschappelijk onderzoek en het ontwikkelen van een academisch curriculum voor zowel studenten als managers en/of directeuren van familiebedrijven.

Het EFBI staat onder leiding van directeur dr. Lorraine M. Uhlaner. Zij was oprichter en directeur van het Center for Entrepeneurship en Professor of Management aan Eastern Michigan University.

Tijdens de openingsbijeenkomst wordt het woord gevoerd door onder meer J.F. van Seumeren, president en CEO van Mammoet Holding bv, prof.dr. A.R. Thurik, hoogleraar Economie en Ondernemerschap, oprichter ROPE en voorzitter van het EFBI-bestuur en mw. dr. J.C.M. van Eijndhoven, voorzitter College van Bestuur EUR.

Noot voor de pers
Start European Family Business Institute woensdag 25 juni 2003 Tijd: 16.30 uur
Plaats: Woudestein, Erasmus Expo- en Congrescentrum, Forumzaal Info: dr. Lorraine M. Uhlaner, tel.: (010) 408 1388 of 06 5179 9655 e-mail: uhlaner@few.eur.nl

pixel.gif] r1pixg.gif]