Gemeente Breda

Persberichten

23-06-2003

Leerlingen van BSO De Keysersmolen nemen de leefbaarheid van Heuvel onder de loep

Leerlingen van groep 8 van basisschool De Keysersmolen hebben in zeven bijeenkomsten de leefbaarheid van de wijk Heuvel onder de loep genomen. De themas troep, rommel, spelen en veiligheid, groen en steen (gebouwen en gezelligheid) waren de leidraad. De ervaringen zijn letterlijk in kaart gebracht. De aanbeveling van het Trommelteam is nog een verrassing. Woensdag 25 juni van 11.30 uur tot 12.30 uur worden de resultaten gepresenteerd in de aula van de school aan de Oranjeboomstraat.

Trommelteam
Het Trommelteamprogramma neemt de kinderen mee op ontdekkingtocht door de wijk. De kinderen leren door eigen ervaringen. Trommel is een samentrekking van troep en rommel. Toch zijn de 12-jarigen vooral op zoek gegaan naar leuke plekken in de wijk. Gedurende de bijeenkomsten werd per les aandacht besteed aan een onderwerp. Troep in huis (GFT-afval) kent een kringloop, afval wordt gescheiden. Bij rommel is bijvoorbeeld onderzocht hoe lang het duurt voordat zwerfvuil afbreekt. Kauwgom blijft wel 25 jaar liggen! In het teken van groen hebben de kinderen een wandeling door het Zaartpark gemaakt onder begeleiding van twee IVN-gidsen. Daar hebben ze geleerd om de hoogte van bomen op te meten. Bij spelen hebben de kinderen hun favoriete speelplekken aangewezen. Spelende kinderen hebben wel een veilige omgeving nodig. Gevaarlijke oversteekplaatsen zijn opgezocht en een medewerker van Afvalservice heeft de dode hoekspiegel op de vuilniswagen gedemonstreerd. Tot slot hebben de kinderen in het kader van steen de voorzieningen in de wijk bezocht. Van het inloophuis tot de bibliotheek en de snoepwinkel. Vriendelijk groeten leidt tot vriendelijke voorbijgangers. Dit werd onderzocht door een buschauffeur aan te houden en gedag te zeggen.

De afsluiting
Woensdag is de afsluiting met getrommel, dans, en fleurige aanbevelingen. Daarna kunnen ook andere scholen gebruik maken van het programma Trommelteam. Want kinderen kijken weer heel anders tegen hun omgeving aan dan grote mensen. Hun mening is belangrijk, want het zijn de bewoners van de toekomst.

Samenwerking
Het project is een gevolg van de samenwerking van de brede school Heuvel en de afdeling Natuur- en Milieu-educatie (NME) van de gemeente. De activiteiten vinden plaats in het kader van de stedelijke vernieuwing: Heuvel, kwaliteit maken we samen. De afdeling NME wil door de samenwerking aansluiten bij veranderingen in de wijk en invulling geven aan leefbaarheid.

Breda, 23 juni 2003