Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Voor redacties:

---


- binnenland

- kunst/cultuur

- media

- ict/internet

Mediamatic presenteert: 'Geheugen van Oost'

In het kader van een tentoonstelling over Amsterdam Oost die in oktober van start zal gaan, wordt woensdag 25 juni a.s. de website www.geheugenvanoost.nl gelanceerd. Deze website is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen Mediamatic (www.mediamatic.nl), het Amsterdams Historisch museum (www.ahm.nl) en Buurtonline (www.buurtonline.info).

Ino Paap van Mediamatic: "Elke buurt heeft vele verhalen. Deze website maakt het voor iedereen mogelijk zijn verhaal te vertellen. De website koppelt de verhalen met thema's, trefwoorden en personen. Hierdoor kan de bezoeker op een associatieve manier door de verhalen struinen. Dat wil zeggen dat bij ieder verhaal andere verhalen verschijnen die op de één of andere manier aan het eerste verhaal gerelateerd zijn en dus voor de lezer interessant kunnen zijn. Deze manier van presenteren lijkt erg op de associatieve manier waarop wij in het dagelijks leven verhalen aan elkaar vertellen."

Het idee voor een verhalensite lag al lang op de plank bij Willem Velthoven, directeur van Mediamatic, maar was nooit gerealiseerd. De tentoonstelling over Amsterdam Oost, die door het Amsterdams Historisch museum werd georganiseerd, was een prachtige gelegenheid om de verhalensite daadwerkelijk te bouwen.

Mediamatic realiseerde het ontwerp, de bouw en implementatie van de site. Hiervoor maakte zij gebruik van een nieuw Content Management Systeem dat zij de afgelopen maanden heeft ontwikkeld: anyMeta. Dit systeem maakt het makkelijk de verhalen te publiceren en te beheren en heeft als basis het idee dat mensen surfen zoals ze verhalen aan elkaar vertellen: associatief. Daarom was dit systeem bij uitstek geschikt voor dit project.

Buurtonline en Mediamatic trainden een aantal vrijwilligers die de verhalen optekenen, er foto's bij zoeken en uiteindelijk publiceren.

In tegenstelling tot de tentoonstelling, die in februari 2004 is afgelopen, zal de website blijven bestaan en groeien. Op het ogenblik geven al meer dan 150 verhalen een verrassend beeld van Amsterdam Oost.

Ontwerpbureau Mediamatic is gespecialiseerd in cultuur, kennis en gebruik van media en houdt zich bezig met het ontwerp en de realisatie van nieuwe-mediaprojecten.

Buurtonline is een organisatie die zoveel mogelijk mensen in Amsterdam Oost/ Watergraafsmeer de kans wil geven om met de computer te leren werken of een computer en het internet te gebruiken. Hiervoor heeft Buurtonline op een aantal locaties computerlokalen ingericht, die een paar uur per week beschikbaar zijn.

Perscontact:

---

Ino Paap
ino@mediamatic.nl
020 344 60 34

Over Mediamatic:

---

Ontwerpbureau Mediamatic is in 1983 begonnen. Mediamatic is gespecialiseerd in cultuur, kennis en gebruik van media. We onderzoeken, publiceren en geven workshops, presentaties en adviezen. We ontwerpen en realiseren complexe projecten. Onze ontwerpmethoden passen we toe op organisatieprocessen, identiteiten, beleidsvraagstukken en natuurlijk op tekst en beeld!

http://www.mediamatic.nl