Gemeente Helmond


Jaarverslag 2002 is verschenen

Op 1 juli in de raad

Maandag 23 juni heeft wethouder Peter Tielemans het jaarverslag 2002 gepresenteerd. Het verslag wordt in de raadsvergadering van 1 juli door de raad behandeld. Het jaarverslag is voor belangstellenden gratis beschikbaar in de stadswinkel. U kunt het jaarverslag 2002 hier ook downloaden. Het jaarverslag laat zien dat er in het afgelopen jaar veel gepresteerd is in Helmond. Desondanks is het college er in geslaagd om per saldo het voorgenomen beleid binnen de financiële kaders uit te voeren. Het verslagjaar is uiteindelijk afgesloten met een vrij besteedbaar saldo van ruim 3,5 miljoen. Dat geld wordt in de algemene reserves gestopt voor minder goede tijden, die zeker aanstaande zijn vanwege de economische teruggang en met name ook vanwege de bezuinigingen op rijksniveau. In dit bericht een paar hoofdpunten uit het jaarverslag.

Accenten verleggen
Het college geeft in het jaarverslag aan dat het in het eerste jaar van zijn bestaan getracht heeft enige andere accenten in het beleid aan te brengen. Accenten die gebaseerd zijn op het collegeprogramma, dat als motto gedeelde verantwoordelijkheid heeft meegekregen. Daarbij wordt gestreefd naar een beter evenwicht tussen stenen en mensen en naar een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de gemeente en andere betrokkenen inde stad. In de eerste begroting, die voor het jaar 2003, heeft het college daarom ruimte geschapen voor met name ook nieuwe initiatieven op sociaal-maatschappelijk en cultureel gebied.

Veiligheid en Handhaving
Uit het jaarverslag blijkt nog eens overduidelijk dat voor 2002 Veiligheid en Handhaving belangrijke trefwoorden zijn geweest en de komende jaren zeker ook nog zullen zijn. Vele activiteiten zijn ontplooid en opgestart die moeten leiden tot concrete doelen op het gebied van Veiligheid en Handhaving. Minder overlast, minder misdrijven, minder verkeersongevallen en in zijn algemeenheid minder gevoelens van onveiligheid moeten het resultaat zijn van het veiligheidsbeleid. In het verslag over 2002 wordt een eerste balans opgemaakt.

Sociale en culturele opwaardering
Een verdere sociale en culturele opwaardering van Helmond is eveneens een speerpunt van beleid voor deze raadsperiode, stelt het jaarverslag. In 2002 zijn in dit verband meerdere aanzetten tot nieuw beleid geleverd. Het betreft hier zeer diverse beleidsterreinen als armoedebestrijding, ouderen- en jongerenzorg, sport, bevordering gezondheid, inburgering en integratie en belangrijke nieuwe culturele accommodaties. Om op dat laatste terug te komen: in het verslagjaar heeft de verbouwing van t Speelhuis grotendeels haar beslag gekregen, is een tijdelijke huisvesting voor het Kunstencentrum Helmond gevonden (waarbij verzekerd is dat op afzienbare termijn een totaal nieuwe accommodatie gerealiseerd zal worden) en is begonnen met het zoeken naar een nieuwe locatie voor de bibliotheek.



---