Gemeente Heusden


Brand in loods Vlijmen
Dinsdagavond heeft brand gewoed in een loods van het bedrijf Rietwerken Verboord aan De Wolput in Vlijmen. Een deel van het dak van de schuur bestond uit asbestcementplaten. Door de brand is een beperkte hoeveelheid asbest vrijgekomen. Afgelopen nacht is gestart met de schoonmaakwerkzaamheden. Inmiddels staat vast dat de asbestvervuiling tot een minimum beperkt is gebleven. De direct omwonenden zijn afgelopen nacht middels een brief door de gemeente geïnformeerd.

De brand werd dinsdagavond gemeld om 21.23 uur. Snel werd de brand opgeschaald naar 'grote brand'. Korpsen uit de gemeente Heusden en uit gemeente in de verre omtrek werden ingezet voor het bestrijden van de brand. Honderd brandweermensen en vijftien voertuigen zorgden ervoor dat rond 24.00 uur het sein 'brandmeester' kon worden gegeven. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er hebben geen evacuaties plaatsgevonden. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Rond middernacht is gestart met het schoonmaken van de verharde openbare wegen door een deskundig bedrijf. De Wolput kon woensdagochtend weer worden vrijgegeven voor het verkeer. De groenstroken worden woensdagochtend gesaneerd.

Hoewel bleek dat de vervuiling met asbest tot een minimum beperkt is gebleven, heeft voor alle zekerheid bij daglicht een definitieve inspectie van onder andere particuliere percelen plaatsgevonden. Daarbij is in enkele tuinen van direct aanwonenden een minimale hoeveelheid asbest aangetroffen.

Asbestcement is niet schadelijk voor de gezondheid zolang de stukjes niet verpulverd worden. Om het risico voor de gezondheid zo klein mogelijk te houden zijn de bewoners in de omgeving door de gemeente geïnformeerd. Zij kunnen naar de afdeling Milieu van de gemeente bellen voor verdere inlichtingen, tel. (073) 513 17 89. In de loop van de dag zal de gemeente opnieuw contact zoeken met omwonenden.