Gemeente Capelle a/d IJssel

Europese subsidie voor Vuykterrein

De gemeente Capelle aan den IJssel krijgt een subsidiebedrag van ruim 420.000,- euro van de Europese Unie voor de herinrichting van het Vuykterrein tot een park. Dit bedrag komt bovenop de 570.000,-euro die de gemeente zelf al voor dit project beschikbaar had gesteld.

Het college van B&W is zeer verheugd met de bijdrage uit Brussel. Hiermee kunnen extra onderdelen van het herinrichtingsplan worden uitgevoerd. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld een speelveldje, het afdekken van de damwand en het verder verfraaien van de wandelboulevard. De mogelijkheden en de verdere uitvoering van het project worden nog besproken met de bewoners die bij de herontwikkeling van het gebied zijn betrokken. De werkzaamheden moeten nog beginnen voor aanvang van het stormseizoen per 1 oktober. In 2004 zullen de werkzaamheden worden afgerond.

Op 23 januari 2003 heeft de gemeente het plan voor het Vuykpark gepresenteerd aan de Capellenaren. Voor uitvoering van de eerste fase is een bedrag nodig van 570.000,-.euro Voor het hele project is een bedrag geraamd van 1,4 miljoen euro. Het plan voorziet in een boulevard langs de IJssel en een tien meter brede laan die schuin over een open grasterrein loopt met bomen aan weerszijden. De laan verwijst naar de hellingbanen van de voormalige Vuykwerf die op dit terrein was gevestigd.

De subsidie van 420.000,-euro is afkomstig uit het INTERREG III B-programma voor Noord-West Europa. Het bedrag maakt onderdeel uit van de subsidie van ruim 1,1 miljoen die het project Hollandsche IJssel uit het genoemde programma heeft ontvangen. De gemeente Capelle aan den IJssel is één van de dertien partners in dit project. Het project Hollandsche IJssel is in 1996 van start gegaan. Doel is een mooie schone rivier als kloppend middelpunt van de streek.

Het project Hollandsche IJssel werkt samen met vier buitenlandse projecten in Engeland en Duitsland, die zich ook richten op herstel en herontwikkeling van rivierlandschappen. Om in aanmerking te komen voor de INTERREG IIIB subsidie moeten de deelnemers met elkaar samenwerken. Dit betekent dat er tussen de verschillende deelnemers kennis en informatie wordt uitgewisseld op het gebied van communicatie, publiek-private samenwerking en burgerparticipatie.