Gemeente Maastricht

Burgemeester Leers tekent intentieverklaring gemeente

Gehandicapten op campagne voor beter toegankelijk internet in Limburg

Burgemeester Gerd Leers installeerde vorige week drie gehandicapte ambassadeurs voor Drempels Weg. Daarmee gaf hij het startsein voor een maand durende campagne in de provincie Limburg om het internet beter toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Leers tekende namens de gemeente Maastricht de eerste intentieverklaring.

Drempels Weg - een activiteit van het Landelijk Bureau Toegankelijkheid - onderzocht de toegankelijkheid van een groot aantal belangrijke Limburgse websites. Vrijwel alle sites scoren onvoldoende volgens de internationaal erkende W3C-criteria voor een toegankelijk internet. De komende maand vraagt Drempels Weg deze organisaties of zij bereid zijn hun sites beter toegankelijk te maken. De eerste Limburgse organisatie die hier `ja' tegen heeft gezegd is de gemeente Maastricht. Met de ondertekening van de intentieverklaring geeft de gemeente aan dat zij haar site www.maastricht.nl toegankelijker zal maken voor mensen met een handicap. Ze heeft de intentie om de website voor eind 2003 (voor een belangrijk deel) te laten voldoen aan de Drempels Weg-richtlijnen

Campagnemaand van start

De campagnemaand is officieel van start gegaan door de installatie van drie gehandicapte ambassadeurs. Zij zijn komende maand het gezicht van Drempels Weg in Limburg. Wiel Vos uit Roermond heeft een visuele handicap en surft over het internet met behulp van braille-leesbalk. Dick Gerritse uit Bunde is motorisch gehandicapt en Roy Smeets uit Roermond heeft een verstandelijke beperking. Hun handicaps verschillen, maar alle drie zijn de ambassadeurs expert op het gebied van internet. Zij zijn als geen ander in staat om uit te leggen welke drempels zij op het internet tegenkomen en hoe deze knelpunten opgelost kunnen worden. Medio juli presenteren de ambassadeurs aan burgemeester Leers de resultaten van hun inspanningen.

Toegankelijk voor iedereen

Drempels Weg wil het internet beter toegankelijk maken voor mensen met een handicap. Internet stelt hen namelijk in staat om zelfstandig hun leven in te richten zoals zij dat zelf willen. Informatie is voor hen dankzij internet sneller en makkelijker beschikbaar, zonder dat er een doventolk, braillebibliotheek of andere ondersteuning aan te pas hoeft te komen. Helaas kent het internet heel specifieke handicaps. Zo zijn websites met te veel toeters en bellen vaak moeilijk toegankelijk voor visueel gehandicapten die gebruik maken van een braille-leesregel. Gelukkig zijn deze virtuele drempels relatief makkelijk te slechten. Drempels Weg is bedoeld om het brede publiek bewust te maken van het belang van een voor iedereen toegankelijk internet en om gehandicapten te wijzen op het nut van internet voor hen.

Tweede campagnejaar

Drempels Weg ging in maart 2001 van start op initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het eerste jaar heeft Drempels Weg meer dan 125 grote Nederlandse bedrijven, instellingen en overheden bereid gevonden hun sites aan te passen. In het tweede campagnejaar richt Drempels Weg haar energie op de verschillende regio's in Nederland, om op kleinere schaal aandacht te vragen voor het belang van toegankelijk internet.

Drempels Weg heeft vanaf haar start ervoor gekozen om gehandicapten zelf een belangrijke rol in de campagne te geven. Niemand kan immers beter uitleggen wat de drempels op het internet zijn dan de mensen die ze tegenkomen. Daarom werkt Drempels Weg met regionale ambassadeurs, mensen uit de provincie waar Drempels Weg campagne voert, die zelf een handicap hebben, maar vooral ook veel ervaring met het internet.