Bond van Nederlandse Architecten

Definitief akkoord CAO architectenbureaus bereikt

24 juni 2003

De Bond van Nederlandse Architecten BNA en CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten en De Unie hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe CAO. Het betreft een eenjarig akkoord met een looptijd van 1 april 2003 tot en met 31 maart 2004.

De salarissen worden met ingang van 1 juli 2003 met 2,25% verhoogd. In een protocol is de afspraak neergelegd gedurende de looptijd van de CAO een stap te zetten richting modernisering van de CAO. In de eerste plaats zal hiertoe onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheid van een CAO, waarbij binnen het huidige niveau van arbeidsvoorwaarden aan bureaus met medezeggenschapsorganen de mogelijkheid wordt gegeven om het arbeidsvoorwaardenpakket af te stemmen op de wensen van de organisatie. Nieuw in de CAO is de meldingsplicht voor werkgevers indien binnen het bureau als gevolg van werkvermindering ten minste vijf arbeidsplaatsen vervallen. Doel hiervan is instrumenten te ontwikkelen voor de branche die kunnen bijdragen aan herplaatsing van werknemers. In het kader van de werkgelegenheid zal de werkgever bovendien werknemers die getroffen worden door ontslag als gevolg van werkvermindering ondersteuning bieden, tenminste in de vorm van loopbaanoriëntatie waarvoor de werknemer een tegemoetkoming in de kosten zal ontvangen ten bedrage van ¤ 100,-.

Ook zijn in de CAO afspraken gemaakt over uitbreiding van het volledig doorbetaalde zorgverlof en werd de regeling voor kinderopvang uitgebreid.