Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 25 juni 2003

PvdA wil investeren in ouderen

De PvdA Tweede-Kamerfractie vindt dat het kabinet te weinig doet om ouderen, die dat willen, op een goede, plezierige en verantwoorde manier langer thuis te laten wonen. Woordvoerder Gerdi Verbeet zal vandaag in een algemeen overleg met staatssecretaris Ross (VWS) aandringen op handhaving en uitbreiding van regelingen ter bevordering van voldoende geschikte woningen en een goede woonomgeving, de beschikbaarheid van

24-uurszorg en de aanwezigheid van voldoende welzijnsvoorzieningen voor ouderen.

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen in plaats van in een verzorgingstehuis (extramuralisering), maar de hiertoe benodigde beschikbaarheid van 24-uurszorg en welzijnsdiensten (tafeltje dekje, activiteitenbegeleiding, etc.) blijven veelal achterwege. Ook de woning en woonomgeving van de oudere zijn vaak niet geschikt. De PvdA is voorstander van de extramuralisering. Als de politiek hiervoor kiest, zal ze ook de consequenties onder ogen moeten zien, ook als er extra geld nodig is. Gebeurt dat niet, dan wordt zo'n vernieuwingsoperatie een wassen neus.

Staatssecretaris Ross bevestigt het belang van voldoende geschikte woningen, een goede woonomgeving, 24-uurszorg en welzijn, maar neemt vervolgens niet de maatregelen die nodig zijn. Budget-neutraliteit is de leidraad van het kabinet, en niet de noodzakelijke zorg en welzijn die ouderen nodig hebben. Zo wordt de regeling extramurale dienstverlening alleen gevuld met het geld (31 miljoen euro) dat bestemd is voor bestaande projecten; talloze nieuwe initiatieven kunnen er niet mee worden gefinancierd. De PvdA zal de staatssecretaris vragen bij de begroting voor 2004 extra geld uit te trekken voor de extramuralisering. Overigens staat de PvdA in haar kritiek niet alleen; de Rekenkamer gaf onlangs een vernietigend oordeel over het rijksbeleid met betrekking tot wonen, zorg en welzijn voor ouderen.

De PvdA dringt in het overleg ook aan op een structurele oplossing voor het probleem van partners in een verzorgingstehuis. Sinds 1 april j.l. kunnen niet voor zorg geïndiceerde ouderen niet meer op kosten van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in een verzorgingstehuis verblijven. De PvdA wil dat er een regeling komt op grond waarvan niet-geïndiceerde ouderen gewoon samen met hun geïndiceerde partner in een verzorgingstehuis kunnen blijven wonen. Tevens moet worden voorkomen dat een niet-geïndiceerde oudere na het wegvallen van de partner gedwongen moet verhuizen.



Partij van de Arbeid