Dienstenbond CNV

Onderhandelingen sociaal plan Getronics begonnen 25-06-2003

Wij hebben met Getronics op woensdag 18 juni jl. voor de eerste keer gesproken over een sociaal plan. Dit sociaal plan is bedoeld om de sociale gevolgen op te vangen van de komende reorganisatie. Op de vraag of het verlies van ruim 600 banen echt nodig is, zullen wij in de komende weken terugkomen. In dit stadium zijn wij benieuwd naar uw mening over wat er in een sociaal plan moet staan.

Op zich willen wij als CNV Dienstenbond best het gesprek aangaan met Getronics over het sociaal plan. Maar dit wel onder voorwaarde dat wij overtuigd zijn van de noodzaak van de reorganisatie in het kader waarvan deze ontslaggolf plaatsvindt. Daarom werken wij nauw samen met de COR. De COR zal op basis van die adviesaanvraag onderzoeken of de voorgestelde weg juist en het aantal ontslagen noodzakelijk is. Alleen dan zijn wij bereid om een sociaal plan te ondertekenen.

Geen ontslagen voor 15 augustus
Getronics wil met de reorganisatie starten op 15 augustus 2003. We hebben nadrukkelijk gevraagd of er tussen 1 juni 2003 (de einddatum van de vorige reorganisatie) en 15 augustus 2003 nog aanzeggingen zullen plaatsvinden. Getronics heeft aangegeven dat er in die periode geen nieuwe ontslagen zullen komen. De op basis van vorige reorganisaties reeds eerder aangezegde medewerkers vallen nog onder de kaderregeling.

Wat vindt u belangrijk?
Om niet onnodig tijd te verliezen zijn de eerste besprekingen over het sociaal plan al gestart. Om goed te weten wat onze inzet zal zijn, willen wij van u horen welke elementen een belangrijke rol moeten spelen in het sociaal plan. Daarom vragen wij u mening over de volgende kernvragen.

Kernvragen:
Wilt u aangeven op de schaal van 1 (erg onbelangrijk) tot 5 (erg belangrijk) wat u vindt van de volgende punten die zouden moeten worden opgenomen in een sociaal plan.

Uitgangspunten:

Het aantal gedwongen ontslagen zo veel mogelijk beperken. Boventallig verklaarde medewerkers hulp bieden bij interne en externe herplaatsing.
1 2 3 4 5

Extra beschermingsmaatregelen voor ouderen.
1 2 3 4 5

Ontslagbescherming voor zieken en zwangeren.
1 2 3 4 5

Een plaatsvervangerregeling: mensen belonen als zij vrijwillig vertrekken en daarmee arbeidsplaatsen vrijmaken, die vervuld kunnen worden door boventallig verklaarde medewerkers. 1 2 3 4 5

Vacatures uitsluitend bestemmen voor boventallig verklaarde medewerkers.
1 2 3 4 5
Ook als het dienstverband reeds is beëindigd, maar u heeft nog geen nieuw werk
gevonden, u het eerste recht geven op terugkeer. 1 2 3 4 5

Er moet een sterke nadruk komen te liggen op externe herplaatsing (o.m. via outplacement).
Om-, her- en bijscholing op kosten van de werkgever voor de boventallig verklaarde werknemers ter verbetering van hun positie op de arbeidsmarkt.
1 2 3 4 5

Vanaf een bepaalde leeftijd (bijv. 55 jaar) mag geen gedwongen ontslag plaatsvinden.
1 2 3 4 5

Voor 55-jarigen en ouder geldt een minimum aanvulling op een mogelijke uitkering tot aan de pensioendatum.
1 2 3 4 5

Financiële vergoeding op basis van ten minste factor 1 van de kantonrechterformule.
Dat wil zeggen grofweg 1 maandsalaris per gewerkt jaar. Voor gewerkte jaren tussen 40 en 50 jaar geldt dan een factor 1,5. 1 2 3 4 5

Iets extras voor vakbondsleden.
1 2 3 4 5

We zitten ook nog midden in een CAO-traject. Wij willen deze onderhandelingen graag doorschuiven tot na het afsluiten van een sociaal plan. Wij vinden dat de chaos wat groot wordt als we twee totaal verschillende onderhandelingen door elkaar gaan voeren. Bovendien willen we niet in de discussie terechtkomen dat we genoegen zouden moeten nemen met minder loonsverhoging om daarmee arbeidsplaatsen te redden. Ook op dit punt willen wij graag uw mening weten.

De CAO onderhandelingen opschorten tot na de onderhandelingen van het sociaal plan.
1 2 3 4 5

Uw mening
Wij zijn zeer benieuwd naar uw mening over de prioriteiten in het sociaal plan en over de opschorting van de CAO-onderhandelingen. Wij verzoeken u om voor 25 juni per mail te reageren bij voorkeur naar uw collega Dirk-Jan Westerveld via D.J.westerveld@kabelfoon.nl Hij zal u meningen inventariseren zodat wij daarmee verder kunnen onderhandelen. Maar u kunt natuurlijk altijd contact opnemen met bestuurder Maurice Limmen, tel: (023)5651052 of email: m.limmen@cnvdibo.nl.

Vervolgtraject
Op basis van uw antwoorden op de kernvragen gaan wij vervolgens onderhandelen met Getronics. Tegen de tijd, dat de COR over kan gaan tot een advies, kunnen de wij wellicht een principe-akkoord afsluiten over een sociaal plan. Dat principe akkoord wordt aan de leden ter goedkeuring voorgelegd. Pas als de meerderheid van onze leden akkoord gaat, zullen wij tot ondertekening overgaan. In de tussentijd hoort u weer van ons als er nieuws is.