GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 25 juni 2003 14:41
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Minister Dekker moet rijke corporaties heffing opleggen

(25 juni 2003)

Rijke woningcorporaties moeten verplicht gaan bijdragen aan investeringen in oude wijken. Dat eist Ineke van Gent vanmiddag van de minister van VROM. Zij heeft het helemaal gehad met de achterblijvende investeringen in de volkshuisvesting.

Vijftien jaar praten met de corporaties heeft geen resultaat opgeleverd. De rijke corporaties zijn rijker geworden, de arme corporaties zijn arm gebleven. Hierdoor komt de stedelijke vernieuwing en de bouw van betaalbare woningen voor jongeren, ouderen, studenten en gehandicapten in gevaar. De overschotten van rijke woningcorporaties zijn enorm: 11,4 miljard euro. Bovendien groeien de overschotten met 1 miljard euro per jaar.

Corporaties hebben laatste kans laten liggen
De woningcorporaties hebben geen enkele ambitie getoond om de overschotten te activeren. In december hebben zij, met de motie Van Gent c.s., nog een half jaar de tijd gekregen om met een investeringsprogramma van 10 miljard euro te komen. Het is te betreuren dat dat niet is gebeurd.

Minister moet ingrijpen
Diezelfde motie sprak uit dat, bij gebrek aan concrete plannen, de minister van VROM de miljarden-overschotten moet gaan afromen. GroenLinks verwijt de minister dat zij de hiervoor benodigde wetswijziging nog niet klaar heeft. Daarom zal Ineke van Gent haar oproepen met spoed de afroming van overschotten wettelijk te verankeren.

Inspraak gemeenten en bewoners over besteding corporatie-miljarden Het valt niet te verkopen dat veel plannen voor goede en betaalbare nieuwbouw niet, of met vertraging, tot stand komen. Terwijl er tegelijkertijd miljarden op de plank liggen bij de rijke corporaties. GroenLinks kiest ervoor om de overschotten te activeren: Iedere corporatie met goede bouwplannen moet snel en simpel geld kunnen krijgen van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV). Gemeenten en bewonersorganisaties moeten een zetel krijgen in het CFV-bestuur, zodat zij kunnen toezien op de voortgang van de stedelijke vernieuwing.

Tijd van treuzelen is voorbij
Na vijftien jaar gepraat, gepolder en gerommel in de marge, is het tijd voor daden. De volkshuisvesting verdient dat.

Ineke van Gent


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -